More

  Brčko: Usvojena konačna rang-lista za dodjelu studentskih stipendija

  Šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi distrikta Senad Osmanović rekao je da je stipendije dobilo 160 studenata - 156 sa javnih, a četvoro sa privatnih univerziteta.

  - Advertisement -

  Vlada Brčko distirkta usvojila je danas konačnu rang-listu za dodjelu studentskih stipendija za ovu godinu, za šta je iz budžeta izdvojeno 320.000 KM.

  Šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi distrikta Senad Osmanović rekao je da je stipendije dobilo 160 studenata – 156 sa javnih, a četvoro sa privatnih univerziteta.

  “Riječ je o stipendijama za redovne studente druge i viših godina studija, uz studente prve godine koji su proglašeni učenicima generacije ili su imali prosjek ocjena pet”, istakao je Osmanović.

  Stipendije, koje iznose 200 KM, biće isplaćene u deset tranši.

  Vlada distrikta usvojila je i program utroška sredstava sa pozicije dotacija neprofitnim i drugim organizacijama za ovu godinu Podoodjeljenja za podršku mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i udruženjima građana, te program sufinansiranja projekata Razvojnog programa UN /UNDP/ u BiH za ovu godinu.

  Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić rekao je da je Vlada posredstvom Podoodjeljenja za podršku mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i udruženjima građana, realizovala oko 300 grantova u iznosu od oko 2,5 miliona KM.

  “Većina grantova je odobrena Odjeljenju putem usvajanja budžeta u Skupštini Brčko distritka. Dakle, grantovi nisu izvorno potekli iz samog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove”, naveo je Blažić.

  Govoreći o programu UNDP-a “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, u kojem Vlada distrikta učestvuje sa 30 odsto, odnosno sa 26.000 KM, Blažić je naveo da su u projekat uključene četiri mjesne zajednice – Maoča, Brezovo Polje, Dubravice i Skakava.

  On je naglasio da je putem ovog projekta planirana i izmjena zakona o mjesnim zajednicama.

  Vlada je danas usvojila i treći dio programa utroška sredstava tekućih grantova Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja u ovoj godini.

  Šef ovog odjeljenja Jelena Nikić Damjanović objasnila je da ovaj dio programa tretira način obeštećenja građana u užoj gradskoj zoni koji su pretrpjeli štete od poplava.

  “Riječ je o 12 stambenih jedinica i za te namjene Vlada je prethodno usvojila odluku o kriterijumima, a danas i dio programa”, rekla je Damjanovićeva.

  Ona je istakla da je Vlada za ovaj dio programa izdvojila 70.000 KM, a da se realizacija očekuje krajem godine.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nineteen ÷ = 19