More

  Brčko: Usvojen revidirani Akcioni plan unapređenja uloge Skupštine u kontekstu EU integracija

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Skupština Brčko distrikta okončala je u srijedu 22. aprila 2020. godine 60. redovnu sjednicu prekinutu 18. marta.

  Poslanici su dali saglasnost na Odluku o povećanju osnovnog kapitala JP ”Komunalno Brčko” kao i saglasnost na Statut i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH.

  Usvojen je revidirani Akcioni plan za Skupštinu Brčko distrikta za unapređenje njene uloge u kontekstu EU integracija.

  Uroš Vojnović, predsjedavajući Komisije za evropske integracije rekao je da je od 17. januara 2018. godine kada je usvojen prvi revidirani Akcioni plan napravljen značajan iskorak.

  „Tada smo imali pet a sada imamo četrdeset osam implementiranih mjera. Djelimično smo imali implementirane dvadeset dvije a sada je trideset šest mjera, dok je broj mjera čija je implementacija u toku sa pet porastao na petnaest“, rekao je Vojnović.

  Dodao je da će u narednih šest mjeseci biti usvojen značajan broj mjera iz Akcionog plana.

  Vojnović je istakao da je sprovođenje Akcionog plana Skupštine Brčko distrikta za unapređenje njene uloge u kontekstu EU integracija rezultiralo donacijom EU u savremenoj opremi koja je instalirana u sali za plenarna zasjedanja Skupštine.

  „Vrijednost donacije je između 200 i 250 hiljada eura. Riječ je o opremi koju osim mikrofona, sale za simultano prevođenje čini server koji će nam omogućiti da sprovedemo određene mjere iz Akcionog plana čime će transparentnost rada Skupštine biti mnogo veća. U toku je nabavka servera za e-zakonodavstvo čime će se ostvariti i velike novčane uštede“, rekao je Vojnović i dodao da je novom savremenom tehničkom opremom u sali za plenarne sjednice Skupštine zamijenjena oprema stara trideset godina.

  Odloženo je razmatranje više tačaka 60. redovne sjednice među kojima je davanje saglasnosti na nekoliko akata JP “Radio Brčko”, Izvještaja o ocjeni rada šefa Policije Brčko distrikta za 2019. godinu, Izvještaja o procesu fiskalizacije kao i Informacije o realizaciji Deklaracije o unapređenju informatizacije u Brčko distriktu.

  Autor: Skupština Brčko distrikta BiH
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img