More

  Brčko: Usvojen Program mjera za pomoć privrednim subjektima zbog pandemije korona virusa

  spot_imgspot_img

  Vlada Brčko distrikta BiH održala je danas 11. redovnu sjednicu na kojoj je usvojen Prijedlog odluke o usvajanju Programa mjera za pomoć privrednim subjektima u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine zbog pandemije izazvane korona virusom za prvi kvartal 2021. godine, saopšteno je iz ove institucije.

  Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, u obraćanju medijima je kazao da su u prethodnoj godini provedena tri slična programa, te da se Odjeljenje u prijedlogu novih mjera koristilo iskustvima iz prethodnog perioda, nastojeći da pomoć bude ukazana onima kojima je najviše potrebna, te da ne dođe do zloupotrebe izdvojenih sredstava.

  • Inicijalna sredstva iz budžeta za ovu godinu predviđena za ove namjere iznose 1,5 milion konvertibilnih maraka. Postoji namjera za izdvajanje dodatnih sredstava, ovisno o daljnjem toku epidemiološke situacije. Osnovno pravilo na osnovu kojeg će se ova sredstva moći dobiti jesu pad poslovnih prihoda privrednih subjekata u 2020. za 20% ili više, u odnosu na 2019. godinu. Dakle, svi oni koji su imali veći pad od 20% moći će koristiti ova sredstva, a oni koji su imali manje od 20% neće moći biti korisnici – dodao je Gudeljević.

  Također je naglasio da preduzeća koja su ostvarila veću poslovnu dobit u odnosu na 2019. godinu, neće moći koristiti spomenuta sredstva.

  Gudeljević je istakao da su izdvojene tri najznačajnije kategorije za dodjelu sredstava:

  • U prvu kategoriju spadaju privredni subjekti koji su najčešće bili na meti zabrana tokom restriktivnih mjera i imaju ograničenja u radu. Za tu kategoriju je predviđena stopostotna nadoknada uplaćenih poreza i doprinosa na plate i iz plata za prvi kvartal 2021. godine.
  • U drugu kategoriju spadaju sva ostala preduzeća koja ispunjavaju već navedene uslove ovim programom. Za njih je predviđeno da se uplaćuje 50% od ukupno uplaćenih poreza i doprinosa na plate i iz plata za prvi kvartal 2021. godine.
  • U treću kategoriju spadaju privredni subjekti koji su detektirani kao najugroženiji od početka pandemije na području Distrikta, a to je segment ugostiteljstva, hotelijeri, turoperateri i oni koji se bave organizacijom turističkih putovanja. Za njih su kroz ovaj program predviđene dodatne mjere i to: za hotelijere po 100 KM po jednom registrovanom krevetu za prvi kvartal. Za turoperatere 5.000 KM po jednom autobusu, odnosno 2.000 KM za minibus u vlasništvu turoperatera, dok je za ostale prevoznike putnika, najprije prevoz učenika, 500 KM po jednom registrovanom autobusu.

  Čitano

  Povezani članci