More

  Brčko: Usvojen Izvještaj o radu za 2017. i Program rada Vlade za 2018. godinu

  U 2018. godini, prema Programu, planirano je ispuniti niz zahtjeva na putu BiH ka Evropskoj uniji, te uskladiti zakonske propise koji se nalaze na Okvirnoj listi zakona.

  - Advertisement -

  Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine održala je u petak 33. vanrednu sjednicu na kojoj je usvojen Izvještaj o radu za 2017. i Program rada Vlade za 2018. godinu.

  U 2018. godini, prema Programu, planirano je ispuniti niz zahtjeva na putu BiH ka Evropskoj uniji, te uskladiti zakonske propise koji se nalaze na Okvirnoj listi zakona.

  “Dodali smo zakon o uspostavljanju kancelarije za planiranje i razvoj Brčko distrikta BiH, što će vjerovatno učiniti boljim i kvalitetnijim planiranje i izgradnju određenih infrastrukturnih projekata u Brčko distriktu BiH”, rekao je u izjavi medijima Damir Bulčević, glavni koordinator Vlade.

  Bulčević je istakao dva, po njemu, bitna zakonska rješenja. U pitanju su zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju i zakon o uspostavljanju kancelarije za borbu protiv korupcije.

  “To su dva veoma važna akta koja mi u Brčkom moramo usvojiti. Ponovo su se našli na Okvirnoj listi zakona. Također, zakon o poslovnim zonama je već pripremljen i vjerujem da će u prvom kvartalu biti usvojen. U najavama imamo investicije, pa i one stranih investitora, te se nadam da će ova zakonska regulativa olakšati i dovesti do novih zapošljavanja, što nam i jeste cilj”, rekao je Bulčević.

  Izvještaj o radu

  Kada je riječ o Izvještaju o radu za 2017, u segmentu kapitalnih projekata nema mjesta za zadovoljstvo, te je Vlada odlučila formirati grupu koja će se pozabaviti problematikom koja je dovela do malog stepena realizacije kapitalnih projekata.

  Kada su u pitanju akti koje je Vlada u protekloj godini usvojila, Bulčević je iznio konkretne podatke o njihovom broju.

  “Usvojeno je 12 nacrta zakona, osam pravilnika, 294 odluke, 12 izvještaja, pet informacija i 79 zaključaka.”

  Bulčević je kazao da su neka odjeljenja u 97% slučajeva izvršila budžet, a za ona koja nisu treba biti pronađen model koji će omogućiti da izvršenje bude efikasnije.

  Zapošljavanje u odjeljenjima

  Usvojeno je niz odluka o davanju saglasnosti za angažovanje izvršilaca za obavljanje posebnih poslova u više odjeljenja.

  Članovi Vlade usvojili su Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Programa utroška sredstava tekućih grantova u 2017. godini – IV. dio, u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu, kao i Prijedlog odluke o usvajanju konačne rang-liste korisnika pomoći u stambenom zbrinjavanju raseljenih lica koja se žele integrisati na nivou lokalne zajednice za 2017. godinu.

  Vlada je odobrila Smjernice za izradu nacrta odluke o postupku i metodologiji procjene uticaja prilikom izrade propisa te primila k znanju Informaciju o statusu zamjenskih stanova u Distriktu, a riječ je o pojedinačnom slučaju.

  Na ovoj sjednici usvojen je Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava s pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama za 2017. godinu u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove, kao i Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava tekućih grantova za period od 1. 1. do 31. 3. 2018. godine u Kabinetu gradonačelnika.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × six = sixty