More

  Brčko: Uskoro povećanje cijena električne energije

  Prema riječima Armina Drapića, do povećanja cijene električne energije sigurno će doći već od prvog januara 2018. godine.

  - Advertisement -

  Do povećanja cijena električne energije za krajnje kupce sigurno će doći, ali za sada u JP Komunalno Brčko nisu precizirali o kolikom povećanju se radi, javljaju brčanski mediji.

  JP Komunalno Brčko potpisalo je ugovor sa Elektroprivredom Republike Srpske za drugih šest mjeseci 2017. godine. Potpisani ugovor je nepovoljan za funkcionisanje JP Komunalno Brčko, što će se odraziti i na kupce električne energije u Brčko distriktu.

  Zbog loše hidrološke situacije, niskog nivoa voda u akumulacijama hidroelektrana, a i remonta termoelektrana Ugljevik i Gacko, Elektroprivreda RS-a nema dovoljno količina da podmiri ni svoje potrebe, te su i sami prinuđeni da struju kupuju na tržištu.

  „Potpisani ugovor sa Elektroprivredom Republike Srpske za drugih šest mjeseci 2017. godine koncipiran je na način da prva tri mjeseca u drugom polugodištu oni kupuju električnu energiju za nas na tržištu, koju će poslije nama isporučivati uvećanu za neke troškove koji su fiksni“, izjavio je šef Radne jedinice Elektrodistribucija JP Komunalno Brčko, Armin Drapić.

  U JP Komunalno Brčko već je pristigla prva faktura, a ovih dana očekuje se i druga, koja je čak 44 posto skuplja od one za prvih šest mjeseci ove godine.

  „Takav razvoj događaja i okolnosti doveo je do toga je poslovanje JP Komunalno Brčko jako ugroženo i bez neke vrste finansijske pomoći od strane Vlade Brčko distrikta, cijena prema krajnjim potrošačima bit će veća“, dodao je Drapić, prenosi Radio Brčko.

  Prema riječima Drapića, od nove godine JP Komunalno Brčko bit će prinuđeno da se snabdijeva na tržištu, tako da cijena električne energije sigurno neće biti ni blizu one koja je bila u periodu prvih šest mjeseci ove godine.

  Shodno tome, do kraja sedmice, JP Komunalno Brčko će podnijeti zahtjev Državnoj regulatornoj komisiji, koja je i nadležna za donošenje cijena za krajnje kupce u Brčko distriktu.

  Prema riječima Drapića, ova procedura traje dva do tri mjeseca i do povećanja cijene električne energije sigurno će doći već od prvog januara 2018. godine. Kilovat sat ranije se nabavljao po 8,3 feninga, a trenutno se nabavlja po 11,5 feningi, što predstavlja ogromnu razliku.

  „U svakom slučaju, ulazna cijena od 11,5 feningi je tolika da nam je zadnja faktura, koju smo dobili za mjesec juli, veća nego naša izlazna faktura za sve kupce, znači, mi radimo sa minusom u startu“, zaključio je Drapić.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + thirty five = forty two