More

  Brčko: Uskoro potpisivanje ugovora po Programu samozapošljavanja u gospodarstvu

  - Advertisement -

  Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH privodi kraju realizaciju još jednog Programa samozapošljavanja u gospodarstvu, u suradnji s Odjelom za gospodarski razvitak, sport i kulturu brčanske Vlade, javlja Radio Brčko.

  Prema formiranoj konačnoj listi kandidata kroz Program samozapošljavanja u gospodarstvu za 2021. godinu podržani su biznis planovi 43 kandidata.

  Šef Sektora za posredovanje pri zapošljavanju Zavoda za zapošljavanje, Admir Galijatović, ističe da je, kao što je to bilo i prethodnih godina, akcent stavljen na zanatstvo i proizvodne usluge, te da je raspon sredstava koja će biti isplaćena po biznis planu od 8.000 do 13.000 KM.

  „Fokus je najviše recimo na kozmetičkim salonima, automehaničarskim radionama, zatim osobama koje se bave uređenjima interijera, eksterijera itd. Uglavnom zanatski radovi, proizvodno zanatstvo i uslužna djelatnost ili slično“, kazao je Galijatović.

  U tijeku je prijem dokumentacije, a nakon čega će u veljači biti upriličeno potpisivanje ugovora s kandidatima, a potom i isplata novčanih sredstava, koja za cjelokupan Program iznose 500.000 KM.

  „Isplata koja je predviđena Programom, ide na bazi 30 posto isplate po potpisivanju ugovora i 70 posto isplate na osnovu dokaza koje poslodavac dostavi da ta sredstva koja želi da povuče putem ovog poziva na osnovu računa, faktura, kupoprodajnih ugovora i slično, dakle na osnovu adekvatne dokumentacije i na osnovu onoga što je pokazao u biznis planu, ostatak sredstava može povući“, rekao je Galijatović.

  Prema Galijatovićevim riječima, Program samozapošljavanja u gospodarstvu u posljednjih osam godina, koliko se realizira, se pokazao izrazito uspješnim, o čemu svjedoči i činjenica da 50 do 60 posto financiranih biznis ideja opstane i nakon ugovornog razdoblja od 24 mjeseca.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img