More

  Brčko: Uskoro digitalizacija arhivske građe

  Arhiv raspolaže sa oko 700 metara arhivske građe, raspoređene u fondove i zbirke.

  Uskoro će doći do digitalizacije arhivske građe u Arhivu Brčko distrikta, rečeno je danas na konferenciji za novinare u zgradi ove ustanove, održanoj povodom 12. decembra, Dana arhiva u Bosni i Hercegovini.

  Arhivista u Arhivu Brčko distrikta Anđelka Popara kaže da se uskoro očekuje i raspisivanje konkursa za kadrove koji nedostaju, kako bi se digitalizacija što prije sprovela.

  “U naredom periodu planiramo digitalizaciju arhivske građe za šta već posjedujemo opremu, ali nedostaju nam kadrovi. Građa se ne može digitalizovati bez informatičara niti razvrstati bez tehničara”, rekla je Popara.

  Ćazim Suljević, rukovodilac Službe za arhiv koja djeluje u okviru Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta, konstatovao je da je Brčko jedna od rijetkih lokalnih zajednica u kojoj je namjenski izgrađen prostor za smještaj i rad arhiva.

  “Današnju priliku koristimo da lokalnoj i stučnoj javnosti te nosiocima javnih funkcija u brčanskoj vlasti skrenemo pažnju na značaj arhivske djelatnosti i arhiva kao čuvara naše kolektivne memorije, kao dijela kulturnog naslijeđa, duboko svjesni da arhivi kao ustanove i arhivska djelatnost ne dobijaju dovoljno pažnje shodno potrebama i značaju posla kojim se bave”, rekao je Suljević.

  Arhiv Brčko distrikta relativno je mlad, a kao najveće dostignuće smatraju to što su uspjeli da se otvore prema građanima Brčko distrikta i ponude svoje arhivsku građu na uvid.

  Arhiv raspolaže sa oko 700 metara arhivske građe, raspoređene u fondove i zbirke.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − six = two