More

  Brčko: Upriličena demonstracija učeničkih vještina iz oblasti robotike

  Događaj spada u okvir projekta međuetničke saradnje „Ruka u ruci - Mladi prave robotske ruke“, koji implementira Centar za održivi razvoj (COR) iz Brčkog, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

  - Advertisement -

  Piše: Azra Bijedić

  Danas je u prostorijama Omladinskog centra Brčko upriličena demonstracija učeničkih vještina iz oblasti robotike, od strane učenika iz tri osnovne škole (Bijela, Grbavica, Gornji Rahić).

  Događaj spada u okvir projekta međuetničke saradnje „Ruka u ruci – Mladi prave robotske ruke“, koji implementira Centar za održivi razvoj (COR) iz Brčkog, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

  Pored treninga, COR je obezbijedio i značajnu opremu iz robotike i elektronike za ove tri škole, koja će ostati u trajnom vlasništvu škola, kako bi je koristile buduće generacije.

  „Cilj je unapređenje nastavnog plana i programa, odnosno praćenje savremenih tehnologija. Svjedoci smo svakodnevnog napredovanja tehnologije i informatike, a ovo su koraci ka uspostavljanju sutrašnjeg kvalitetnog plana i programa. Ovakvim vježbama učenici na jedan zanimljiv način prihvataju nove sadržaje i dočekuju razvoje novih tehnologija. Ovo je jedan u nizu projekata u kojima učestvuje Odjel za obrazovanje, te na ovaj način pratimo svjetske trendove“, kazao je Senad Osmanović, šef Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta.

  Senad Osmanović (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  „Projekat ‘Ruka u ruci – Mladi prave robotske ruke’ ima dva cilja: da djecu prilagodi i približi izazovima i mogućnostima koje 21. vijek donosi i da im pruži adekvatnu tehničku podršku za ostvarenje prvog cilja. Radeći na ovom projektu učenici su naučili kako da rade u timu, kako izgleda međuetnička saradnja, a upoznati su i sa najnovijom opremom iz oblasti robotike i programiranja, sa primjerom mobilne robotske ruke, koja može izvršiti mnoštvo zadataka“, izjavio je Edin Mujačić, direktor Centra za održivi razvoj iz Brčkog.

  Edin Mujačić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Dodaje da su jako zadovoljni brzinom i načinom na koji su djeca stekla nova znanja i tehnike, te su unatoč komplikovanosti uradili jako dobar zadatak, a razlog tome jeste i to da je ovo nešto drugačije i zanimljivije od njihovih standardnih školskih aktivnosti.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six × one =