Brčko: Upriličena akcija dobrovoljnog darivanja krvi

  Ova aktivnost dio je programa obilježavanja 19. godišnjice Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, čiji je pokrovitelj Vlada ove lokalne zajednice.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Novinar: Adis Mujdanović

  U organizaciji Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi “Kap spasa” Brčko, danas je na Odsjeku za transfuziju krvi brčanske Bolnice upriličena akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

  Goran Grujić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  – Učestvujemo u akcijama redovno, a nedavno smo i registrovani kao Udruženje “Kap spasa”. Surađujemo sa Bijeljinom i Ugljevikom. Redovno se odazivamo u sve gradove odakle dobijemo poziv, a ja lično danas 13. put dajem krv. Razlozi su iz humanih potreba i osjećaj je prelijep. Čovjek se osjeća prijatno kad zna da nekome pomogne. Trenutno imamo oko 50 članova i nama može pristupiti svaka osoba koja zadovoljava propozicije da može da bude davalac – kazao je u izjavi za medije Goran Grujić, predsjednik Skupštine Udruženja “Kap spasa”.

  Količine rezervi krvi vrlo dobre

  Specijalista transfuzijske medicine dr. Samir Pandur istakao je da su zahvaljujući ovom udruženju i njima sličnima količine rezervi krvi u Bolnici Brčko vrlo dobre.

  Dr. Samir Pandur (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  – Mi uvijek vodimo računa pravovremenim planiranjem o zastupljenosti pojedinih grupa u našoj rezervi i trenutno ne oskudijevamo sa bilo kojom krvnog grupom. Mi preduzimamo sve mjere da se isključe potencijalni davaoci, mogući nosioci zaraznih bolesti, tako da prilikom svakog darivanja popunjuje se upitnik koji obuhvata pitanja o njegovom životu, ponašanju i anamnezi, a zakonska procedura jeste da se testira svaka doza krvi na HIV, hepatitis B i C i sifilis. Kroz anamnezu mi uzimamo i direktna pitanja o prethodnim bolestima i mogućnosti dolaska u dodir sa određenim bakterijama, a imamo i periodično slanje krvi na hemokulturu. Apsolutno sigurna krv nigdje ne postoji, ali ono što je do nas mi to sprovodimo – izjavio je dr. Pandur.

  Ova aktivnost dio je programa obilježavanja 19. godišnjice Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, čiji je pokrovitelj Vlada ove lokalne zajednice.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  5 × ten =