More

  Brčko: Ukopani posmrtni ostaci 18 NN civilnih žrtava rata (FOTO)

  Danas su na mezarju u Memorijalnom centru bošnjačkih civilnih žrtava rata 1992-1995. godine u Brčkom ukopani posmrtni ostaci 18 NN osoba, koji su ekshumirani iz nekoliko pojedinačnih i masovnih grobnica na području ove lokalne zajednice. Zbog nepostojanja bližih srodnika ili nedavanja DNK uzoraka, oni nisu identificirani, ali su ipak našli svoj smiraj pored 196 do sada ukopanih bošnjačkih civilnih žrtava rata.

  Ovo je šesta kolektivna dženaza u Memorijalnom centru bošnjačkih civilnih žrtava rata u Brčkom, a porodice tragaju za još 57 svojih srodnika. Prema zvaničnim podacima, svoj život u ratu 1992-1995. godine na teritoriji predratne opštine Brčko izgubilo je ukupno 425 bošnjačkih civila.

  Po izjavama koje su dolazile iz Haaga, radi se o 921 žrtvi. Istina, mi do tog spiska ne možemo doći… Mi mislimo da je to otprilike tačan podatak, ako nema i više – kazao je u izjavi za medije Ramiz Ahmetović, predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta BiH.

  Ćazim Suljević je 2007. godine na ovom mezarju ukopao posmrtne ostatke svog oca, koji je ubijen pred njihovom porodičnom kućom. Za njegovu porodicu to je bio dan smiraja, a danas, nekoliko godina kasnije, osjeća se drugačije.

  Osjećam kao građanin odgovornost zbog toga, jer mislim da sigurno, u elementarnoj pretpostavci, da bi se oni identificirali, a uzimanje krvi, DNK analizu nismo uradili dovoljno – rekao je on.

  Dženazu je predvodio muftija tuzlanski Vahid-efendija Fazlović, koji je naglasio da je u Brčkom počinjen masovni zločin, te da se zna ko je ovdje ubijao, pozivajući se na sudske presude.

  Samo onaj ko ne želi ići u korak sa civilizacijom, sa ljudskim rodom, može osporavati te istine… Ovo je danas naš zavjet da ćemo biti postojani, da ćemo biti istrajni, ako Bog da, da do svakog tračka istine dođemo – izjavio je on.

  Brčansko Tužilaštvo je u nekoliko predmeta dokazalo ratne zločine nad civilima, a istraga se vodi i u slučaju NN osoba. Postoji mogućnost da se radi o žrtvama nastalim rušenjem savskog mosta, te da se uopće ne radi o osobama sa ovog područja.

  Mi možemo samo nagađati… (Porodice civilnih žrtava rata su nezadovoljne radom Tužilaštva. Kako to komentarišete i da li Tužilaštvo može biti ažurnije po ovom pitanju?). Mogu reći samo da činimo najviše što možemo… Nadležnost za zločine počinjene u Brčko distriktu dijelimo sa Tužilaštvom BiH – odgovorio je na pitanja novinara Otiska glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH Zekerija Mujkanović.

  Za zločine počinjene na sadašnjoj teritoriji Brčko distrikta pred Haškim sudom procesuirani su Ranko Češić i Goran Jelisić, koji su osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne, a postupci se vode i pred domaćim sudovima.

  Novinar: Adis Mujdanović
  Foto: Samir Tukulj

  Čitano

  Povezani članci