More

  Brčko: Udruženje ‘Suze’ obilježilo prvu godišnjicu

  Predsjednica Adila Suljević je istakla da je prevashodni cilj ovog udruženja pomoć članicama kroz njihovo osnaživanje i reintegraciju u društvo.

  Udruženje za pomoć ženama žrtvama ratnog nasilja i seksualnog zlostavljanja “Suze” obilježilo je prvu godinu svog postojanja i rada u Brčko distriktu, javljaju brčanski mediji.

  Predsjednica Adila Suljević je istakla da je prevashodni cilj ovog udruženja pomoć članicama kroz njihovo osnaživanje i reintegraciju u društvo.

  Ona kaže da su pred sebe postavili ovaj zadatak, polazeći od činjenice da, i više od 20 godina nakon završetka rata na ovim prostorima, i dalje postoji izražena društvena indolentnost prema ovoj populaciji.

  Kažu da dobru saradnju imaju sa Udruženjem “UN vumen”, naročito sa NVO “Snaga žene”, čija predsjednica je došla da ih još jednom podrži u njihovom samostalnom radu. Saradnja sa članicama Udruženja “Suze” postoji već četiri godine upravo kroz primjenu specifičnog modela rehabilitacije.

  Poljoprivreda kao radna terapija

  Branka Antić Tauer, predsjednica Udruženja “Snaga žene”, kaže da rad na zemlji, odnosno proizvodnja hrane, taj iskonski nagon za preživljavanje, pokazao se kao dobar terapeutski način za prevazilaženje nastalih trauma kod ove populacije, prenosi Hit televizija.

  O tome je svjedočila i članica Udruženja “Suze” Amela Čekić.

  Ona je sa deset godina doživjela tešku traumu kada se, kako je ispričala, 1993. godine od eksplozije granate zapalila kuća u kojoj se ona nalazila.

  Amela je danas 70-postotni invalid.

  Amela danas ima 34 godine i bavi se poljoprivredom, koja joj, osim egzistencije, značajno pomaže i kao radna terapija.

  Udruženje “Suze” trenutno broji 30 članova iz sva tri naroda i već su kroz nekoliko projekata ekonomskog osnaživanja postigli dobre rezultate.

  U tome su ih podržali i predstavnici drugih sličnih udruženja iz Brčko distrikta koji su došli da im čestitaju godišnjicu rada.

  Udruženje je za svoje članice obezbijedilo i poklone, kao mali znak pažnje.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ three = three