Brčko: Udruženje dijabetičara organizovalo akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi

  Oko 50 posto osoba uopšte nisu svjesni da boluju od šećerne bolesti, jer je to takvo stanje da u nekim stadijumima nema nikakvih simptoma, kazao predsjednik Udruženja Đorđe Vuković.

  Foto: radiobrcko.ba

  Autor: Sanita Jerković Ibrahimović

  S obzirom na sve veći broj oboljelih od dijabetesa i na žalost sve većeg broja oboljele djece, a u svrhu prevencije ove bolesti, Udruženje dijabetičara Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je u svojim prostorijama organizovalo besplatno mjerenje nivoa šećera u krvi za sve građane. Predsjednik Udruženja Đorđe Vuković kazao je da građani uvijek pohvale ovu njihovu aktivnost, te naglasio da čak oko 50 posto osoba uopšte nisu svjesni da boluju od šećerne bolesti, jer je to takvo stanje da u nekim stadijumima nema nikakvih simptoma.

  Jedan od građana Vojislav Pucar, koji je došao u Udruženje da izmjeri nivo šećera u krvi, istakao je da je Udruženje izuzev za dijabetičare, značajno i za sve ostale građane, jer tu mogu svakodnevno izmjeriti i prekontrolisati nivo šećera u krvi

  Prema riječima predsjednika Udruženja Đorđa Vukovića, Udruženje radi i na aktivnosti da oboljeli od dijabetesa preko Fonda zdravstvenog osiguranja dobiju uređaje za kontinurano praćenje nivoa glukoze u krvi tokom 24 sata, tzv. senzora koji se aplicira na ruku i traje 14 dana.

  „To bi svim oboljelima olakšalo život, a i spriječile bi se moguće komplikacije. Jer standarno mjerenje šećera u krvi nam pokaže trenutno stanje, a sa senzorima bi se ono pratilo stalno i ljekar bi imao uvid da li nam je terapija uredna i odgovarajuća, da li nam je ishrana pravilna i da li imamo dovoljno fizičke aktivnosti“, pojasnio je Vuković.

  Član Udruženja mladi Josip Veselčić, koji je danas volontirao i pomagao realizaciju navedene akcije, jedan je od oboljelih koji već koristi senzor za mjerenje šećera u krvi.

  „Puno mi je lakše sa senzorom jer ne moram da se bodem svaki dan, već samo svakih 14 dana ga zamijenim. Nema više komplikacija sa aparatom, sada šećer u krvi mogu izmjeriti kad hoću, a pogotovo mi je lakše noću kada treba da ga kontrolišem“, kazao je Veselčić.

  Đorđe Vuković ovom prilikom je najavio i da se najmlađi članovi ovog udruženja pripremaju za odlazak na 14. po redu ljetni edukativno-rekreativni kamp.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 1 = five