More

  Brčko: U toku isplata sredstava boračkim kategorijama i članovima njihovih porodica

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Do polovine ovog mjeseca će biti isplaćena sredstva odabranim korisnicima koji su konkurisali na raspisani Javni poziv po Programu za dodjelu jednokratne novčane pomoći u stambenom zbrinjavanju porodice poginulog borca, ratnog vojnog invalida i člana porodice ratnog vojnog invalida na području Brčko distrikta.

  Vlada Brčko distrikta je u 2021. godini kao i predhodnih godina za Program dodjele jednokratne novčane pomoći u stambenom zbrinjavanju porodice poginulog borca, ratnog vojnog invalida i člana porodice ratnog vojnog invalida izvojila 1,2 miliona KM.

  ”Na javni poziv koji je bio raspisan po ovom Programu krajem prošle godine podnesen je veliki broj zahtjeva gdje je nakon završenih provjera od strane komisije na terenu izvršen odabir krajnjih korisnika iz sve tri vojne komponente kojima će biti isplaćena sredstva u iznosu od dvije do 10 hiljada KM. Bilo je i nekoliko zahtjeva za novu gradnju i tu se iznosi kreću u rasponu od 17 do 25 hiljada maraka” istakao je Senad Bešić, šef Službe za boračko invalidsku zaštitu u Brčko distriktu

  Osim ovog programa, Služba za boračko invalidsku zaštitu je privela kraju i Program isplate jednokratne novčane pomoći za stanje socijalne potrebe i potrebe liječenja demobilisanih boraca i članova porodica umrlih demobilisanih boraca.

  “Spiskovi su dostavljeni u Direkciju za finansije odakle su proslijeđeni prema bankama koje trenutno vrše isplatu tih sredstava odabranim korisnicima po ovom Programu. Pravo na pomoć za troškove liječenja u iznosu od 300 KM je ostvarilo ukupno 987 lica dok je pravo na pomoć za stanje socijalne potrebe u iznosu od 225 maraka ostvarilo 1240 lica iz ovih boračkih kategorija sve tri vojne komponente sa prostora Brčko distrikta” dodao je  Bešić.

  Za Program dodjele jednokratne novčane pomoći u stanju socijalne potrebe i potrebe liječenja demobilisanih boraca i članova porodica umrlih demobilisanih boraca iz budžeta Brčko distrikta je izdvojeno 600.000 KM od  kojih je ukupno utrošeno 561.150 KM.

  Izvor: Radio Brčko
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img