Brčko: U „Preporodu“ upriličeno književno veče posvećeno Bekimu Sejranoviću

Sinoć je u Domu Islahijeta u organizaciji BZK „Preporod“ Brčko priređeno književno veče pod nazivom „Sjećanje na Bekima Sejranovića“. Povod za organizaciju događaja bila je prva godišnjica smrti prerano preminulog književnika.

O Sejranovićevom književnom opusu govorili su profesori bosanskoga jezika i književnosti Enida Ćejvanović i Emir Vehabović, dok su odlomke iz njegovih romana kazivali članovi “Preporodovog” Dramskog studija “Arlekino” Medina Zahirović, Ajla Kalesić i Eldin Ibrahimbašić.

U svome obraćanju Enida Ćejvanović je kazala da su putovanja, plovidbe, kretanja, promjena mjesta ono što možemo nazvati Sejranovićevim sudbinskim motivom.

– Trčanje sa mjesta na mjesto, iz grada u grad, sa rijeke na rijeku, bivanje na ničijoj zemlji, bivanje u nekom čudnom dualizmu, u rascjepu, samo govori o tome kako je to zapravo trčanje za pronalaskom svog mjesta, pronalaskom ljubavi; istovremeno strah za smirivanjem na jednom mjestu, ostajanjem nomadom, kategorično odbijanje (ne)uklapanja u klopku malograđanskog društva, ali s druge strane i želja za sigurnom lukom – izjavila je Enida Ćejvanović.  

Ona je kazala da su Sejranovićevi romani poput poglavlja jednog velikog romana, da imaju istog pripovjedača, isti ton i u čitaocu izazivaju iste emocije, ali konstrukcija je drugačija što svaki zasebno čini zanimljivim.

Govoreći o vlastitom doživljanju lika i djela Bekima Sejranovića Emir Vehabović je kazao da je Bekima upoznavao na nekoliko načina:

– Prvi, vjerovatno i najlakši način, bilo je čitanje njegove biografije i njegovih djela. Pročitavši skoro sve što je ikada objavio, počeo sam ga idealizirati kao istinskog velemajstora postmoderne proze. Drugi način upoznavanja bio je moj susret s njim uživo. Velika želja da ga upoznam kosila se sa strahom od velikih očekivanja, jer ipak tendencija ka uljepšavanju nepoznatog može doprinijeti razočarenju. Mnogi moji prijatelji su ga poznavali, i pričali su mi da je veliki hedonista, zavodnik i prije svega intelektualac. A od trenutka kada sam ga sasvim slučajno sreo na terasi jednog brčanskog kafića, nakon toplog prijateljskog razgovora, Bekim je u mojim očima zauvijek ostao kao drag čovjek za kojeg bih na prvu mogao reći da je kombinacija brčanskog alasa i svjetskog pisca – kazao je Vehabović.

Donacijom knjiga „Preporodovoj“ biblioteci književno veče posvećeno Bekimu Sejranoviću sponzorski je podržala Izdavačka kuća Buybook iz Sarajeva, dok će Brčaci biti u prilici u narednom periodu i kupiti Sejranovićeve knjige u prostorijama „Preporoda“.

Bekim Sejranović rođen je 1972. u Brčkom, a od 1985. godine je živio u Rijeci, gdje je završio pomorsku školu, a zatim i kroatistiku. Od 1993. godine živi u Norveškoj. U Oslu je na Historijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslavensku književnost.

Sejranović je radio je kao sudski tumač i književni prevodilac, predavao je norveški za strance, pisao i objavljivao prozu. Mnogi smatraju da je jedan od najčitanijih i najtalentiranijih bosanskohercegovačkih pisaca.

Za roman Nigdje, niotkuda  Sejranović je 2009. god. dobio Nagradu Meša Selimović koja se dodeljuje za najbolji roman objavljen na područje Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Njegovi romani i kratke priče prevođeni su na više stranih jezika.

Bekim Sejranović je umro 21. maja 2020. u Banjaluci.

Zbog specifičnih okolnosti uzrokovanih epidemiološkim mjerama, publika je program mogla pratiti i preko live prijenosa na fb stranici BZK „Preporod“ Brčko.

Autor: Edin Jašarević