More

  Brčko: U petak rang lista studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju?

  spot_imgspot_img

  Autor: Miljana Đurđević

  Preliminarna rang lista redovnih studenata koji su ostvarili pravo na stipendije biće objavljena u petak ili najkasnije u ponedeljak, potvrdio nam je danas Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi distrikta.

  Prema njegovim riječima, za ove namjene Vlada je izdvojila dodatnih 320 hiljada maraka, što znači da će biti dodijeljene stipendije za 160 studenata u pojedinačnom iznosu od dvije hiljade maraka raspoređenih u 10 mjesečnih rata.

  Osmanović kaže da Vlada stipendira oko 400 studenata svake godine. Na ovaj javni poziv se prijavilo 297 aplikanata od kojih 35 ne ispunjava uslove.

  „Još uvijek čekamo potvrde iz CIPS-a kada je riječ o mjestu prebivališta koje mora biti više od dvije godine i za roditelje i za učenike. Očekujemo raspisivanje javnog poziva za studente generacije, kao i za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola za šta su izdvojena sredstva“, pojasnio je Osmanović.

  Osmanović podsjeća da, kada je riječ o studentima, osnovni kriterijum je da student mora biti druga i viša godina studija, da mora biti državljanim BiH sa prebivalištem u Brčkom najmanje dvije godine. Pored toga boduje se dostignuta godina studija, socijalno stanje, javni odnoson privatni univerzitet.

  „Prednost je data javnim univerzitetima tako da 25 bodova dobijaju oni koji su na budžetu odnosno 20 samofinansirajući na javnim univerzitetima. Dok studenti na privatnim fakultetima po ovom osnovu nemaju bodove“, rekao je Osmanović.

  Na kraju da kažemo da po objavljivanju rang liste stipendija vrijeme žalbe iznosiće 15 dana, žalbe će razmatrati drugostepena komisija i tek nakon što Vlada usvaji ponuđenu listu kreće isplata stipendija.

  Izvorno objavljeno: 02.10.2019. u 14.37

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × = three

  Čitano

  Povezani članci