More

  Brčko: U dvorištu Poljoprivredne i medicinske škole održana akcija sadnje drveća

  Jučer je u dvorištu JU Poljoprivredne i medicinske škole Brčko u sklopu projekta “Jedno drvo jedan glas za ekologiju” održana akcija sadnje drveća na kojoj su učestvovala i dva razreda pomenute srednje škole. Akcija je održana sa ciljem podizanja svijesti učenika o ekološkim problemima, prvenstveno zagađenja zraka, onečišćenja tla, te značaja sadnje i pošumljavanja, ali i sveobuhvatne važnosti zaštite životne sredine, saopštili su jutros organizatori.

  Lejla Mašić, projekt koordinator ističe važnost ovakvih akcija navodeći: “Cilj ove akcije ali i cijelog projekta nije samo sadnja drveća, nego i činjenica da učenici shvate da baš oni mogu biti ti pokretači pozitivnih ideja koji će se boriti za zaštitu naše okoline. Željela sam da akcija bude podstrek novim generacijama da stvarno uvide koliki je značaj pošumljavanja i sadnje, ali i da sadnjom svakog stabla, svake sadnice, oni postaju zagovornici, ambasadori prirode i naše čiste, zdrave okoline. Ukoliko stvarno želimo nešto promijeniti po ovom pitanju, prvo se moramo edukovati o problemima i izazovima sa kojima se susrećemo.“

  Posebno poražavajući podatak jeste da se Bosna i Hercegovina posljednjih godina susreće sa iznimnim problemom zagađenosti zraka, te onečišćenja okoline, ali i sve većom sječom šuma – jedinog preostalog prirodnog filter. Tako se u BiH godišnje posiječe oko 2 miliona metara kubnih stabala. Osim toga, treba naglasiti da je upravo BiH zemlja u kojoj je gotovo polovina cjelokupne površine prekrivena šumama, neslavni europski rekorder po ilegalnoj sječi šumskih resursa. Situacija nije ništa bolja ni u Brčko distriktu BiH u odnosu na ostatak zemlje. Ukoliko tome dodamo iznimno zagađen zrak poslednjih godina, nepostojanja uređaja za mjerenje kvaliteta vazduha u našem gradu, te opštu nebrigu o onečišćenju tla, jasno je da je situacija i više nego zabrinjavajuća.

  Tako Lejla Mašić ističe: “Poslednje skoro dvije godine svakodnevno se susrećemo sa podacima oboljelih i  umrlih od Koronavirusa, no niko nas ne informiše npr. da je baš samo prošle godine na području Zapadnog Balkana umrlo više ljudi od posljedica zagađenja zraka nego Koronavirusa, što faktički znači da mi da imamo pandemiju umiranja i oboljevanja zbog nečistog vazduha i nebrige prema svojoj okolini već godinama. Zbog toga smatram da ovakvim akcijama  jedino  i možemo promijeniti takvo stanje, budući da je glavni cilj iste povećati svijest mladih o važnosti rješavanja pomenutih problema.”

  Ukratko susrećemo se sa ogromnim ekološkim problemima, koji zbog neznanja, nerazumijevanja i nemanja sluha, bivaju zapostavljeni i zanemareni. Budući da predstavnicima vlasti ekološki problemi baš i ne predstavljaju prioritet, jedino što nam ostane jeste da pokušamo da učimo, utičemo i ohrabrujemo mlađe generacije da se bore za našu životnu sredinu, jer boreći se za svoj okoliš borimo se i za sebe i svoje zdravlje”, dodaje Lejla Mašić nadajući se da će ovakve akcije pridonijeti mijenjaju svijesti kod mladih osoba u našem gradu o datom problemu.

  Projekt je rađen u sklopu Women for Women International programa: ”Akademija demokratije za mlade žene”, koju podržava National Endowment for Democracy, navedeno je u saopštenju.

  Čitano

  Povezani članci