More

  Brčko: U 2021. mortalitet najveći u posljednjih pet godina

  U distriktu Brčko prošle godine je mortalitet bio najveći u posljednjih pet godina. Iako je blagi porast novorođenih u odnosu na godinu ranije, to, zbog visoke smrtnosti, nije obezbijedilo ni prostu reprodukciju stanovništva.

  U Podmajevičkim selima Distrikta godinama nije bilo svadbe ni novorođenih. Jedno od njih su i Gornje Dubravice, u kojima je prošlogodišnja statistika poražavajauća.

  Stanoje Tomić, predsjednik UO MZ Gornje Dubravice, kaže da u prošloj godini nije rođeno nijedno dijete, a umrlo je šestoro ljudi.

  Skoro identična sitaucija je i u gradskim naseljima u kojima je u pet parohija SPC prošle godine vjenčano svega 40 parova.

  – U prošloj godini je bilo oko 150 upokojenih i samo oko 100 krštenih – kaže protojerej stavrofor Željko Matić.

  Pozitivno je to što su u Matičnoj službi Vlade evidentirali 137 više novorođenih, nego 2019. godine. To, međutim, nije dalo na kraju potozivan rezultat, pa je, zbog korone i drugih bolesti, broj umrlih bio najveći za pet godina u 2021. godini.

  Uzme li se u obzir i sve veći odliv stanovništva u zapadne i druge zemlje, na prostu reprodukciju ili približan broj rođenih i umrlih godinama će se čekati.

  Izvor: nula49

  Čitano

  Povezani članci