Brčko: Trening timova za traganje i spašavanje iz ruševina (VIDEO)

U krugu nekadašnjeg tekstilnog kombinata Interplet u Brčkom danas je održan dio treninga timova za traganje i spašavanje iz ruševina u urbanim sredinama.

Na treningu koji je počeo 4, a završava se 11. septembra, učestvuju pripadnici Odjela za javnu sigurnost Brčko distrikta, Federalne uprave civilne zaštite i Republičke uprave civilne zaštite. Vrijednost ovog projekta je blizu 1,5 miliona eura.

Projekat obučavanja timova za traganje i spašavanje iz ruševina u urbanim sredinama vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske kao voditelj Konzorcija s partnerom iz Bosne i Hercegovine – Asocijacijom za upravljanje rizicima AZUR.

Projekat u potpunosti finansira Evropska komisija, temeljem sporazuma između Ministarstva unutrašnjih poslova RH i Evropske unije.

“Osposobljena grupa i dovoljan broj osposobljenih spasilaca su uspjeh u spašavanju”, naglasio je u izjavi za medije Mladen Vinković, zapovjednik državne intervencijske postrojbe CZ RH.

Projekat se na području Bosne i Hercegovine provodi od 2019. godine, a trening u Brčkom je treći po redu.

“Sigurno najjači projekat ovoga karaktera u Istočnoj Evropi koji se provodi, gdje je cilj jačanje kapaciteta naših civilnih zaštita radi pristupanja Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije”, istakao je Haris Delić, predsjednik AZUR.

Bez obzira što Bosna i Hercegovina nije članica EU, očekuje se da krajem ove ili početkom sljedeće godine postane punopravnom članicom Mehanizma civilne zaštite EU, što će joj pored jačanja kapaciteta, donijeti i međunarodnu pomoć u ovoj oblasti.

“Osposobili smo naše ljude i za kamp menadžment i spašavanje na vodi, tako da ta tri segmenta spašavanja i obuke koje smo prošli će u mnogome značiti kako našoj lokalnoj zajednici, tako i lokalnim zajednicama u okruženju”, zaključio je Bogdan Bratić, šef Odjeljenja za javnu bezbjednost BD.

Treninzi u Brčkom završavaju se u subotu, dok će velika zajednička vježba biti održana početkom oktobra u Banjaluci, gdje je planirana prezentacija svega što su učesnici naučili na dosadašnjim treninzima.

Novinar: Adis Mujdanović
Snimatelj i montažer: Samir Tukulj