More

  Brčko: Tokom vikenda organizirana likovna kolonija “Brčko u boji”

  Proteklog vikenda u Brčkom je u sklopu istoimenog projekta, u organizaciji Udruge likovnih umjetnika „Zars“ održana druga po redu, međunarodna likovna kolonija „Brčko u boji“. Ova manifestacija, koja je podržana i od strane Vlade Brčko distrikta, okupila je desetak slikara iz BiH i zemalja regije.

  „Prisutni su umjetnici iz Bijeljine, Gradiške, Banja Luke i Srbije. Likovna kolonija je međunarodnog tipa zato što želimo proširiti korijenje naše umjetnosti i približiti jedan koncept. Uloga eminentnih profesora iz BiH i okruženju, odnosno naših članova, u projektu je da pokažu ono što znaju najbolje i time publika i ostali mogu vidjeti jedan proces stvaranja od početka do kraja“, kazao je Zoran Stojanović, predsjednik brčanske Udruge likovnih umjetnika „Zars“.

  Dijelom likovne kolonije bio je i brčanski akademski slikar i profesor u mirovini, Nenad Nestorović – Nestor koji je kazao kako Brčko ima dosta mladih slikarskih talenata, ali i kako im se sve teže istaknuti u masi.

  „Brčko ima mnoštvo kolonija i neka je tako, kad je velika konkurencija onda mladog čovjeka nagoni, jer ne može se ništa dobiti tek tako u životu. Danas nemamo nekih velikih orjentira u umjetnosti, umjetnost se prilagođava, često nekad malo i podliježe, ali to je sudbina“, kazao je Nestorović.

  Za mlade umjetnike, likovne kolonije imaju veliki značaj iz razloga što skup akademskih obazovanih slikara i slobodnih umjernika uvijek izrodi neke tehnike i ideje, istaknuli su sudionici likovne kolonije „Brčko u boji“.

  Likovna kolonija je prva etapa projekta „Brčko u boji“, nakon kojee će uslijediti realizacija likovne radionice za građane i ljubitelje umjetnosti i slikarstva, za koju se svi zainteresirani mogu prijaviti do 28. veljače tekuće godine putem društvenih mreža Udruge „Zars“. A nakon toga, u trećoj, završnoj etapi projekta, bit će organizirana izložba gdje će nastale slike biti izložene.

  Izvor: Radio Brčko

  Čitano

  Povezani članci