More

  Brčko: Sve je spremno za neometano odvijanje nastave

  - Advertisement -

  Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zoran Bulatović na današnjoj konferenciji za medije kazao je da nastava u osnovnim i srednjim školama na području Distrikta počinje 6. septembra i da je sve spremno za neometano odvijanje nastave za oko 6.000 učenika osnovnih škola i za oko 2.700 učenika srednjih škola.

  „Osigurali smo sve materijalno-tehničke pretpostavke da nastava može nesmetano da se odvija, izvršena je i dezinfekcija i sve što je bilo planirano i budžetom i godišnjim planom rada škole kao što su rekonstrukcije, nabavke, to je urađeno. Izvršena je nabavka i udžbenika za učenike u osnovnim školama u skladu sa Zakonom u visini oko 380.000, 00 KM. Također, osiguran je i prevoz učenika što je zakonom utvrđena naša i obaveza“, kazao je Bulatović.

  On je naglasio da postoji određeni problem oko nedovoljnog vakcinisanog broja nastavnika, odnosno zaposlenih u obrazovanju.

  „Prema posljednjoj evidenciji vakcinisanih je između 50 i 60 posto, s tim da postoje naznake da će u nekim školama taj procenat biti i veći. Uputili smo dodatno zahtjev svima u obrazovanju da se vakcinišu i ovim putem pozivam sve da urade to kako ne bismo ugrozili nastavni proces i zdravlje učenika i zaposlenih, a svakako i roditelja“, kazao je Bulatović.

  On je istakao da je u izmjeni i dopuni Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama i predviđena mogućnost uvođenja online nastave i drugih načina na koji bi, kako je kazao, eventualno prevazišla nepovoljna epidemiološka situacija.

  „Online nastava jeste alternativa, ali nije što može da zadovolji suštinu obrazovanja, nego se radi samo o prevazilaženju određene situacije. S tim u vezi, pratit ćemo situaciju i prilagođavat se. Ako dođe do nastave na daljinu, provjera znanja se mora i treba vršiti u školskim objektima. Podsjećam, prošle godine smo imali situacije poput nedovoljne pokrivenosti mrežom kako bi svi učenici mogli neometano da prate nastavu, nedovoljne educiranosti i roditelja i učenika“, naglasio je Bulatović.

  Šef Odjeljenja je podsjetio da su određeni konkursi u toku i da će biti završeni za nekoliko dana.

  „Sve potrebe za kadrovima u početku popunit ćemo uz saglasnost Vlade na ugovore o privremenim i povremenim poslovima koji su kao takvi ustanovljeni i nemoguće bi bilo odvijanje nastave da nemamo tu mogućnost. Bilo bi lakše da imamo sve zaposlene u momentu, ali radi se od oko 1.000 zaposlenih u obrazovanju i nepredvidivo je kada će neko uzeti neplaćeno, bolovanje. U prosjeku imamo između pet i deset posto zaposlenih koji su na bolovanju ili iz drugih razloga nisu u mogućnosti da obavljaju svoje redovne radne aktivnosti“, kazao je Bulatović.

  On je napomenuo da je na području Distrikta prvi put prisutno i subvencioniranje dijela troškova smještaja djece u privatnim predškolskim ustanovama.

  „Kada je u pitanju subvencioniranje djece u privatnim predškolskim ustanovama naglašavam da se tu radi isključivo o subvencioniranju dijela troškova djece u privatnim obdaništima, a ne privatnih obdaništa i to je razlika. Mi pokušavamo da pomognemo roditeljima, odnosno djeci u privatnim obdaništima da ih koliko-toliko namirimo za određeni iznos kako bi bili zadovoljni u smislu da oni koji nisu prošli u javno obdanište da im taj dio razlike cijene između javnog i privatnog obdaništa pokušamo nadomjestiti“, istakao je Bulatović.

  On je podsjetio da je u toku i javni poziv za stipendije studenata s područja Distrikta.

  „Ove godine je planirano 170 stipendija, a također u toku je i subvencioniranje dijela troškova, odnosno javna nabavka za subvencioniranje dijela troškova smještaja naših studenata u studentskim centrima na teritoriji BiH“, kazao je Bulatović.

  Vlada Brčko distrikta BiH
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img