Brčko: Sutra predstavljanje knjige “Deseta vrata pakla” Rezaka Hukanovića

  Riječ je o autobiografskom romanu koji opisuje stradanja logoraša u dva najpoznatija srpska logora - Omarskoj i Manjači, u kojima je autor proveo šest mjeseci.

  Foto: AA / Arhiva

  Novinar: Adis Mujdanović

  Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih, Udruga zatočenih/Udruženje logoraša, Udruženje “Glas žena žrtava rata” i Udruženje za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu “Suze” iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine organiziraju predstavljanje knjige “Deseta vrata pakla” autora Rezaka Hukanovića, novinara i književnika.

  Kako je najavljeno, u predstavljanju koje će biti upriličeno u Domu Islahiijeta Brčko sutra sa početkom u 19 sati, pored autora, učestvuju mr. Muhamed Mujkić i Emina Pita, prof. bosanskog jezika i književnosti.

  O knjizi

  Rezak Hukanović je do sada objavio sedam knjiga, šest zbirki pjesama i jedan roman – “Deseta vrata pakla”.

  Riječ je o autobiografskom romanu koji opisuje stradanja logoraša u dva najpoznatija srpska logora – Omarskoj i Manjači, u kojima je autor proveo šest mjeseci.

  Prva dva mjeseca u logoru Omarska sa njim je bio i njegov 16-godišnji sin, koji je kasnije pušten kući.

  “Deseta vrata pakla” je priča o logorima smrti, u kojima je bilo zatočeno na hiljade nesrba izloženih najstravičnijim psihičkim i fizičkim torturama.

  Autor otvoreno govori o zločinima i zločincima, navodeći njihova imena i prezimena. Sam je bio svjedok tri puta pred Međunarodnim sudom u Hagu, ali i pred Sudom BiH, i suočavao se oči u oči sa zločincima.

  I sama knjiga “Deseta vrata pakla” je bila važan svjedok pred Međunarodnim sudom u Hagu, istakli su organizatori.

  “Istina je jedina zamjenica koja nema množinu, jer ne postoje dvije istine”, poručio je autor, čiji roman je preveden na norveški, njemački, turski i engleski jezik.

  Organizatori su naveli da je interesantno napomenuti da je roman prvo objavljen na norveškom jeziku, a samo u Americi i Velikoj Britaniji je štampan u po tri izdanja.

  Predgovor za ovaj roman pisao je nobelovac Elie Wiesel, borac za ljudska prava, koji je i sam bio logoraš u Drugom svjetskom ratu. Postoje i ponude za ekranizaciju ovoga romana.

  “Ova knjiga je tek mali spomenik svim stradalnicima logora smrti, sačinjen od najtvrđeg mermera i usađen u moje srce”, kazao je autor, a Brčacima poručio: “Radujem se susretu sa ljudima iz grada čija sudbina ima sličnosti sa Prijedorom”.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty seven ÷ 3 =