More

  Brčko: Sumnjiva nabavka sedam policijskih vozila

  Vlada Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine je za, potrebe Policije Brčko distrikta, kupila sedam motornih vozila (patrolnih i civilnih) za 353.846,15 KM bez poreza.

  Iako je okvirni datum pokretanja postupka bio planiran 31. maja 2023. godine, postupak je pokrenut tek pet mjeseci poslije, odnosno 18. oktobra prošle godine.

  Krajem januara ove godine su izabrani najpovoljniji ponuđači kojima su dodijeljeni ugovori. Nabavka jednog motornog vozila, vrijednosti 36.690 KM dodijeljen je brčanskom preduzeću Iskra Comerc, dok je preduzeću Autorad d. o. o. Pelagićevo dodijeljen ugovor vrijedan 378.500 KM za nabavku šest motornih vozila. Vrijednost ugovora je sa uračunatim PDV-om.

  Razlog zbog kojeg je ova nabavka ocijenjena rizičnom je i taj što uslovi kvalifikacije i tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača.

  Ako gledamo tehničku specifikaciju u tenderskoj dokumentaciji eksperti iz oblasti automobilizma na osnovu navedenih karakteristika će vam identifikovati model i modele automobila koji ih jedino ispunjavaju, što predstavlja kršenje člana 54. stav (9) Zakona o javnim nabavkama i na taj način ograničava konkurenciju. Zbog toga smo naveli da ”tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača”, pojašnjava Golubović.

  U tehničkim specifikacijama tendera su se, između ostalog, tražila tri automobila bijele boje, minimalne dužine 4.680 milimetara, senzor za svjetla i kišu, otključavanje i paljenje vozila bez ključa, pomoć pri kretanju u brdu, prednji naslon za ruku, naslon za ruku na zadnjoj klupi, navigacioni uređaj…

  Inače, prema prvobitnom planu javnih nabavki iz 2023. godine Vlada Brčko distrikta je za nabavku i sukcesivnu isporuku goriva za motorna vozila, radne mašine i motocikle koji su u vlasništvu Brčko distrikta BiH za 2024., 2025 i 2026. godinu planirala da izdvoji 2.000.000 KM.

  (inforadar.ba)

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty seven − = seventy eight