More

  Brčko: Stigle vakcine za revakcinaciju djece u četrnaestoj, odnosno šestoj godini života

  Pododjeljenje za javno zdravstvo nabavilo je određene vakcine, dok su ostale u fazi nabavke, potvrdila je šefica ovog pododjeljenja.

  - Advertisement -

  Otkočen je proces nabavke vakcina za djecu sa područja Brčko distrikta. Pododjeljenje za javno zdravstvo nabavilo je određene vakcine, dok su ostale u fazi nabavke, potvrdila je šefica ovog pododjeljenja, prenosi portal BDC televizije.

  Pododjeljenje za javno zdravstvo nabavilo je vakcine za revakcinaciju djece u četrnaestoj godini života, a koji nisu vakcinisani u školi zbog nedostatka vakcina.

  “To su di-te adut i di-te pediatrik. One se odnose na uzrast od 14 godina i to su djeca koja su bila redovno vakcinisana a završila su deveti razred osnovne škole. Ako se sjećate naših ranijih upozorenja da nemamo vakcina, da ne m ožemo u tom periodu dok još idu u školu završiti, ali molimo roditelje da se ta djeca jave u dispanzer kome smo proslijedili vakcine kako bi počeli revakcinaciju ove djece. Pored četrnaestogodišnjaka tu su i djeca uzrasta u petoj, odnosno šestoj godini starosti i to je isto revakcinacija djece”, rekla je prim. dr Anđa Nikolić, šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo.

  Još uvijek nema primovakcine protiv hepatita B i petovalentne primovakcine. Iako je bila ponuda, ovih vakcina, koje su veoma specifične, nema na zalihama nego proizvođač po potpisivanju ugovora kreće sa proizvodnjom. One bi u brčansko javno zdravstvo trebale stići sredinom avgusta.

  “Vakcine su vrlo specifične i njihov rok trajanja je od dana kada ih možete dobiti maksimalno dvije godine, odnosno tri godine ali s tim što one prolaze određenu proceduru provjere tako da dok to prođe nama ostaju dvije godine samo. Stalno se vodi računa da se nabavlja ona količina koja se tačno može potrošiti jer nabaviti veću količinu kojoj će isteći rok je dodatni trošak i problem kako uništiti vakcine”, rekla je Nikolić.

  Proceduru nabavki vakcina svakako dodatno usložnjava i proces javnih nabavki koje je potrebno ispoštovati. To nije problem samo u Brčkom nego u cijeloj zemlji.

  “Mi smo nedavno imali sastanak u Neumu i razgovarali smo sa Federalnim zavodom za javno zdravstvo, ranije smo razgovarali sa Zavodom za javno zdravstvo RS-a, pokušavamo da idemo u zajedničke nabavke kako bismo imali manje problema ali tu su očito neki problemi druge vrste, nikako da se usaglasimo da krenemo u zajedničku nabavku. Mi smo slali inicijativu da idemo bilo sa Republikom Srpskom bilo sa Federacijom BiH, da lakše dođemo do tih vakcina. Iste probleme svi oni imaju. Dopise smo slali da nam posude, do sada smo se nekako snalazili ali sada je problem i kod njih, tako da ne možemo tražiti da nam daju nešto što ni oni sami nemaju.”

  Doktorica Nikolić ističe da nema potrebe za panikom među roditeljima. Bitno je da djeca budu vakcinisana u prvoj godini života i to će, tvrdi, biti tako.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceBDC TV

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + sixty six = seventy one