Brčko: „Sportom protiv nasilja“

  Danas je u organizaciji PRONI Centra za omladinski razvoj u saradnji sa JU Tehničkom školom Brčko, održana finalna utakmica fudbalskog turnira „Sportom protiv nasilja“, sa ciljem prevencije nasilja među srednjoškolcima u sklopu projekta „Budi muško klub“.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Piše: Azra Bijedić

  Danas je u organizaciji PRONI Centra za omladinski razvoj u saradnji sa JU Tehničkom školom Brčko, održana finalna utakmica turnira u malom fudbalu „Sportom protiv nasilja“, sa ciljem prevencije nasilja među srednjoškolcima u sklopu projekta „Budi muško klub“.

  Organizatori iznose da je cilj projekta da se, kroz sprovođenje istraživanja, implementaciju edukativnih radionica i aktivnosti kampanje „Budi muško kluba“, podigne svijest, obrazuje i utječe na promjene u ponašanju učenika/ca srednjih škola i da se promovišu osnovne vrijednosti ovog projekta kao što su rodna ravnopravnost, prevencija nasilja i zdravi životni stilovi.

  Učenici u sklopu praktične nastave pravili golove

  „Zadovoljstvo mi je da kažem da nastavljamo saradnju sa Organizacijom ‘PRONI’. Prošle zime smo imali jedan projekat gdje su naši učenici i aktivisti PRONI-ja crtali murale po školi, devet naučnika i književnika, koji oslikavaju suštinu Tehničke škole, a ovaj put smo zajedno organizovali turnir u fudbalu na nivou svih odjeljenja Škole“, kazao je direktor Škole, Dejan Nikolić.

  Na turniru su učestvovale 32 ekipe. Turnir ima vaspitno-obrazovnu funkciju, a PRONI je kroz svoje radionice pokrovitelj turnira, u smislu doniranja materijalnih sredstava Školi, u vidu metalnih cijevi i drvenih greda i farbe, pomoću kojih su učenici, u sklopu praktične nastave, napravili nove golove za salu (za rukomet i mali fudbal).

  „Time smo spojili nastavu, radionice i sportski dio i ti golovi su ono što ostaje za naredne generacije Tehničke škole, za sportsku kulturu, ali i za sve one koji će koristiti salu. Time želimo pokazati budućim učenicima da je Tehnička škola mjesto gdje se može naučiti kako napraviti nešto konkretno i korisno za realni život“, iznosi Nikolić.

  „Često organizujemo radionice i sastanke kako bi smo se borili protiv nasilja, reakcije su većinom pozitivne. Uvijek je bolje upotrijebiti neki drugi način za ispoljiti energiju, naprimjer baviti se sportom, umjesto da koristimo nasilje“, kazao je Stefan Kolović, član „Budi muško kluba“ i učenik Tehničke škole.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty two ÷ = four