Brčko: Službenik Osnovnog suda optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i prevaru

Foto: Otisak.ba - Arhiva

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv službenika Osnovnog suda u Brčkom A.B. zbog sumnje da je radeći na prijemu dokumentacije u sudskoj pisarnici zloupotrijebio položaj i učinio prevaru. On je optužen da je skrivao dokumente, koji ga terete za dug i uzeo novac od jednog uvoznika da bi uništio dokaze, koji ga navodno inkriminiraju u poslovanju.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je A.B. da je, u periodu od osam mjeseci, skrivao prijedlog za izvršenje kojeg je protiv njega poštom dostavilo preduzeće Infocomp iz Bijeljine. On je optužen da je, nakon što je u pisarnici suda došao u njegov posjed, sakrio prijedlog preduzeća, kako bi onemogućio formiranje izvršnog spisa i izbjegao pokretanje izvršnog postupka i plaćanje duga. Kad je tražilac izvršenja zahtijevao informaciju o postupku utvrđeno je da predmet nije niti formiran, a dokumentacija je pronađena tek pošto ju je optuženi uložio u drugi sudski spis – navodi se u optužnici.

Njemu se takođe stavlja na teret i da je, u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, lažno prikazao M.F. da radi i za SIPA-u i da će mu, ako mu da novac, pomoći uništavanjem dokumentacije u sudu o njegovom navodnom nezakonitom poslovanju. Sumnja se da je A.B. od oštećenog uzeo 200 KM, a tražio još po 500 KM za dvojicu kolega, iako je znao da dokumentacija o nezakonitom uvozu vozila M.F. u sudu ne postoji.

Optužnica protiv njega podignuta je za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja (krivično djelo iz člana 377 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, te za prevaru (krivično djelo iz člana 288 stav (1) Krivičnog zakona) za koje je zaprijećena zatvorska kazna do tri godine. U fazi prethodnog saslušanja optužnica protiv A.B. u cjelosti je potvrđena.

 *Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Autor: Tužilaštvo BDBiH
Izvor: Otisak.ba
--

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

one × = one