More

  Brčko: Skupštinska komisija zahtijeva pooštravanje Pravilnika o funkcionisanju domova za stara i nemoćna lica

  Komisija za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu brčanske Skupštine pokreće izmjene Zakona o socijalnim pravima i dječijoj zaštiti.

  - Advertisement -

  Komisija za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu brčanske Skupštine pokreće izmjene Zakona o socijalnim pravima i dječijoj zaštiti, te zahtijeva pooštravanje Pravilnika o funkcionisanju domova za stara i nemoćna lica u Brčko distriktu.

  Komisija zahtijeva da svaki uposlenik koji ostvaruje naknadu za porodiljsko bolovanje u Distriktu prethodno mora biti nastanjen najmanje dvije godine na ovom području, kako bi se izbjegle evidentne manipulacije te odliv značajnih budžetskih sredstava, što je sada slučaj.

  Takođe se nalaže i kategorizacija svih lica koja koriste pravo na naknadu za tuđu njegu i pomoć i to prema stepenu i obliku invalidnosti, tako da prva grupa ima 160 a posljednja 40 maraka mjesečnu naknadu.

  “Kako će ove promjene, prema procjenama, izazvati budžetske implikacije od oko 950.000 maraka, uz Pravilnik sve treba ugraditi i u naredni budžet. Takođe smo usvojili i odluku kojom se nalaže pooštravanje normativa za rad domova za stara i iznemogla lica, počev od uslova smještaja do nivoa usluga. Rok za njegovu izradu i primjenu je godinu dana, a oni koji ga ne budu poštovali neće dobiti saglasnost za dalji rad”, rekao je predsjednik Komisije Tomislav Stjepanović.

  Komisija je razmatrala i žalbu Sabrije Mujanovića, kome Stručna komisija JZU Brčko nije odobrila banjsko liječenje, unatoč preporuci njegovog ordinarijusa, već predložila fizikalnu terapiju u ovoj ustanovi, pa je predloženo da stručni tim JZU još jednom izanalizira cijeli predmet, kao i da medicinski centar nezadovoljnim pacijentima osigura institut žalbe na drugostepenom nivou i o tome obavijesti pacijenta, što do sada nije bio slučaj.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven + three =