Brčko: Skupština usvojila izmjene i dopune Zakona o fiskalnim sistemima

  „Parlamentarna većina je odlučila da sve uvedemo u sistem fiskalizacije bez ikakvih izuzetaka i vidjećemo u primjeni kako će to izgledati“, rekao je Esed Kadrić,  predsjednik brčanske Skupštine.

  Foto: Arhiv

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojila je danas na 34. redovnoj sjednici izmjene i dopune Zakona o fiskalnim sistemima koji ne poznaje nikakve izuzetke.

  „Parlamentarna većina je odlučila da sve uvedemo u sistem fiskalizacije bez ikakvih izuzetaka i vidjećemo u primjeni kako će to izgledati. Mislim da smo izabrali najpošteniji pristup u ovoj prvoj fazi, jer nije pravedno nekoga izdvajati bez utemeljenih argumenata. Imao sam namjeru da od fiskalizacije oslobodimo one subjekte koji nisu u sistemu PDV-a, ali su podaci pokazali da to nije realno, jer u sistemu PDV-a imamo oko 250 samostalnih preduzetnika, a oko 1.300 nije obuhvaćeno PDV-om“, rekao je u izjavi za medije Esed Kadrić,  predsjednik brčanske Skupštine.

  - Reklama -

  On je dodao da vjeruje kako će biti negodovanja po ovom pitanju, ali je naglasio značaj odgovornosti prema Brčko distriktu.

  „Mi smo u BiH prepoznati kao siva zona u kojoj se ne zna koliko se novca ovdje obrće“, kazao je predsjednik Kadrić, dodajući da to ugrožava procenat povrata PDV-a kojim se puni budžet Distrikta.

  „Ovim potvrđujemo da smo odgovorna vlast i da pošteno i pravedno vodimo računa o svim kategorijama. Ako bude onih koji ne budu mogli da se nose sa ovakvim pristupom, mi smo spremni djelovati smanjenjem stope poreza za određene kategorije, ali ne i izuzimanjem iz sistema fiskalizacije.“

  Siniša Milić, gradončelnik Brčkog rekao je da je usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim sistemima stvoren neophodan pravni okvir da fiskalizacija u Distriktu krene od 1.1. 2019. godine.

  „Najvažnije je da smo jednoglasno odobrili ovaj zakon svjesni ozbiljnosti i potrebe da sistem fiskalizacije zaživi i na prostoru Brčko distrikta i da tako eliminišemo sve one primjedbe koje su nam s pravom upućivane sa drugih nivoa vlasti u BiH“, rekao je Milić.

  On je istakao da ovaj zakon neće izazvati nikakve potrese i da niko nema potrebe da se plaši fiskalizacije, jer se radi samo o potrebi da se evidentira promet među pravnim licima i preduzetnicima kojih je oko 3.100 u Brčko distriktu.

  „Radi se o uspostavljanju evidencije i kontrole koja nije bila ili je bila prisutna u manjoj mjeri. Siguran sam da ćemo primjenom sistema fiskalizacije pokazati da je naša stvarna potrošnja ako ne ista, onda možda i veća od garantovanih 3,55 odsto prihoda od PDV-a“, istakao je Milić.

  Dodao je da fiskalizacija neće predstavljati nikakvo opterećenje za pravna lica i preduzetnike, pošto je predviđeno da se kroz sistem podsticaja subvencioniše nabavka neophodnih aparata za fiskalizaciju.

  Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić izrazio je zadovoljstvo usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim sistemima.

  „Prezadovoljan sam jednoglasnim usvajanjem izmjena i dopuna ovog zakona na prijedlog Direkcije. Mi imamo potrebu harmonizacije sa entitetima. Sve što entiteti nisu obuhvatili nismo ni mi i mislim da će fiskalizacija dovesti do toga da će sve pravne i fizičke osobe koje se bave bilo kojom djelatnošću plaćati porez po stvarnom prometu“, rekao je Lučić.

  On je naglasio da je Direkcija za finansije obezbijedila sve preduslove da puna primjena Zakona počne od 1.1.2019. godine.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ five = one