More

  Brčko: Skupština održala 14. vanrednu i započela 56. redovnu sjednicu

  Skupština Brčko distrikta BiH je na 14. vanrednoj sjednici u srijedu, 27. novembra 2019. godine, usvojila rebalans budžeta Brčko distrikta u iznosu od 18.969.810,35 KM, nakon čega ukupni budžet Distrikta za ovu godinu iznosi 262.258.425,08 KM.

  Rebalansom su obezbijeđena nedostajuća sredstva u iznosu od 1.300.000 KM za materinski dodatak. Za opremanje nove zgrade Policije Brčko distrikta obezbijeđeno je 1.490.000 KM, za isplatu obaveza prema Zakonu o podsticaju u privredi obezbijeđeno je nedostajućih 600.000 KM, a za podsticaje u poljoprivredi 1.400.000 KM. Rebalansom su obezbijeđena i sredstva za nabavku tri vatrogasna vozila u iznosu od 725.500 KM.

  Novac za rebalans je obezbijeđen iz izvornih prihoda u iznosu od 1.659.000 KM, uštedama na plaćama i materijalnim troškovima u iznosu od 4.728.000 KM i 12.372.044 KM po prijenosu kapitalnih budžeta iz 2017. i 2018. godine.

  Po hitnom postupku je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta Brčko distrikta za 2019. godinu kao i Odluka o visini stope poreza na nepokretnosti u Distriktu za narednu godinu od 0,05 posto od porezne osnovice.

  Nakon vanredne sjednice Skupština Brčko distrikta BiH započela je 56. redovnu sjednicu.  Donesena je Odluka o prestanku mandata poslanika Ivana Krndelja zbog podnošenja ostavke nakon izbora na funkciju koja je nespojiva s vršenjem mandata poslanika. Razmatran je i usvojen Izvještaj Komisije za izbor i imenovanje i mandatno-imunitetske komisije Skupštine o dodjeli mandata poslanika Ljubici Ilić kao sljedećem kandidatu s liste političkog subjekata Hrvatske seljačke stranke – Braća Radić, koja je preuzimajući mandat položila zakletvu.

  Nakon usvajanja zapisnika sa 53. i 54. redovne sjednice Skupštine i poslaničkih pitanja razmatran je Memorandum o razumijevanju sa Studen&CO Holding GmbH. Skupština je donijela Odluku o davanju saglasnosti na Zaključak Vlade o saglasnosti na Memorandum i potvrdila ga uz uslov da se briše dio općih odredbi koje se odnose na tajnost podataka. Uslov je i obavezno periodično informisanje  Skupštine o svim fazama realizacije aktivnosti koje se odnose na opći okvirni Akcioni plan za realizaciju inicijative i obavezno davanje saglasnosti Skupštine na ugovore za investicione projekte.

  Otvorena je i rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti nakon čega je oko 19 sati sjednica prekinuta i bit će nastavljena iduće srijede.

   

  Autor: Skupština Brčko distrikta BiH
  Izvor: Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty nine − sixty three =

  Čitano

  Povezani članci