Brčko: Školska godina bi trebala da počne na vrijeme – u klupama

Foto-ilustracija: Canva

Školska godina u osnovnim i srednjim školama u Brčkom trebalo bi da počne na vrijeme, prvog ponedjeljka u septembru, a nastava će se odvijati na tradicionalan način, rekao je danas šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi distrikta Senad Osmanović.

Osmanović je rekao novinarima da postoji inicijativa da se svi nastavnici testiraju na virus korona prije početka školske godine, kao i da se preduzmu određene zaštitne mjere koje podrazumijevaju mjerenje temperature učenicima prije ulaska u školu.

“Svi nastavnici će morati da nose maske. Ide se u tom pravcu da tradicionalni oblik nastave mora da živi”, istakao je Osmanović.

On je dodao da se razmatra uvođenje i onlajn nastave, te da bi to trebalo biti samo prve sedmice drugog polugodišta.

Školsku 2020/2021. godinu u 15 osnovnih i četiri srednje škole u Brčkom pohađaće skoro 9.000 učenika, od kojih je 2.870 osnovaca.

Osmanović kaže da je u prve razrede upisano oko 700 učenika, što je na prošlogodišnjem nivou.

Drugi upisni rok u srednje škole biće nakon popravnih ispita, kaže Osmanović i dodaje da je ostalo oko 40 slobodnih mjesta.

Govoreći o prevozu đaka, Osmanović je napomenuo da je Odjeljenje potpisalo trogodišnji okvirni sporazum sa prevoznikom 1. januara, te da trenutno javnog prevoza nema.

“Imamo najave prevoznika da će, kada počne školska godina, biti organizovan i prevoz đaka i građana”, rekao je Osmanović.

Autor: SRNA
--