More

  Brčko: Šišanje koje život znači

  - Advertisement -

  Humanost na djelu proteklih mjeseci pokazali su učenici JU Poljoprivredna i medicinska škola u Brčkom, smjer frizeri, koji su četvrtkom i petkom svake sedmice od 9 do 18 časova pružali frizerske usluge građanima, a sav prihod odlazio je u humanitarnu kutiju, kao donacija za veoma skup lijek GE 132.

  Nije prvi put da učenici ove škole organizuju akciju ovakve prirode. Ovog puta oni su vrijedno i vrlo rado obavljali svoje dužnosti, kako bi drugima pomogli. Naime, lijek o kome je riječ košta preko 130 maraka, a kupljeno je 13 kutija do sada. Naglašavaju da je u “kasi” ostalo još nešto malo više od stotinu maraka, što nije dovoljno za 14. kutiju, ali će svakako otići u humanitarne svrhe.

  “Sasvim spontano smo došli do ideje za ovu akciju. Imali ste prilike da vidite ovaj naš školski kabinet i želela sam na neki način da podignem ovu praktičnu nastavu na viši nivo, s obzirom da nismo JU, da ne možemo da naplaćujemo naše usluge, a rado bismo ih pružali građanima Brčko distrikta i šire, odlučili smo da pomognemo nekom udruženju koje postoji ovde u Brčko distriktu. Sticajem okolnosti odlučili smo se da to bude udruženje “Brčansko srce”” rekla je Ljubica Mitić, nastavnica praktične nastave JU Poljoprivredna i medicinska škola Brčko distrikt BiH.

  Grupa od 14 učenika, budućih frizera, na čelu sa svojom mentorkom vrijedno su radili, ali su imali i podršku pojedinih privatnih preduzeća u realizaciji ovog projekta. Sa druge strane, veoma su zahvalni oni kojima ovaj lijek odlazi, a koji ga ne mogu priuštiti, ističu iz udruženja “Brčansko srce”.

  “Posljednja tri mjeseca stvarno je bilo predivno družiti se sa ovim mladim ljudima i osjetiti njihovu energiju i volju za pomoći nekome. Za ovaj lijek mogu samo da kažem da kod nas faktički u udruženju su rijetki oni koji bi sebi mogli priuštiti ovaj preparat za jačanje imuniteta. Za nabavku lijekova ove vrste nismo se ni snalazili, jer nismo imali ni načina, međutim FZO ne snosi to, oni to naravno ne smatraju lijekom, to je preparat za jačanje organizma” rekla je Ferida Halilović, predsjednica UO Udruženja oboljelih od malignih bolesti “Brčansko srce”.

  Iz Udruženja oboljelih od malignih bolesti objašnjavaju da je ovaj lijek neophodan kako bi se poslije hemoterapije imuni sistem oporavio, a organizam bio spreman za novu dozu terapije. Takođe, otežavajuća okolnost je što, premda je jedna kutija lijeka namijenjena za otprilike 2 mjeseca korištenja, pojedini pacijenti moraju uzimati udvostručenu dozu, pa tako ona traje duplo kraće. Osim Poljoprivredne i medicinske škole, projekat je podržao i OC “Vermont”.

  “Prvenstveno, OC Vermont se želi zahvaliti i prikazati ove učenike Poljoprivredne i medicinske škole Brčko distrikta, frizerskog smjera, kao mlade osobe koje iskorištavaju svoja znanja i vještine koje posjeduju u humanitarne svrhe i na taj način prikazuju jedan divan i pozitivan primjer koji je hvale vrijedan” rekla je Kristina Barišić, OC Vermont.

  Glavni akteri ove lijepe priče su svakako mladi ljudi koji su nesebično ulagali svoje vrijeme i znanje, kako bi pomogli onima kojima je ta pomoć neophodna.

  “Želim da kažem da nam je bilo jako lijepo da radimo ovu humanitarnu akciju. Nikome od nas nije bilo teško jer je sve išlo u humanitarnu akciju. Hvala ljudima koji su podržali ovu našu humanitarnu akciju, nama je bilo prelijepo sa njima” rekla je Vanja Savić, učenica.

  Učesnici u organizovanju ove akcije ističu da se neće ovdje zaustaviti i najavljuju neke nove projekte koje bi mogli da realizuju u budućnosti.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceBDC TV

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × 3 = six