Brčko: Sindikat poslao dopis Skupštini i Vladi

  Foto: RadioBrcko.ba / Arhiva

  Podsjećam Vas da je Izvršni odbor Evropske konfederacije sindikata (ETUC) na sastanku održanom 9-10. marta 2020. godine u Briselu usvojio Rezoluciju o epidemiji Corona virusa (COVID -19) s kojom se poslednjih sedmica suočava cijeli svijet.

  Takođe Vas podsjećam da je Sindikat Brčko distrikta BiH konstituent Konfederacije sindikata Bosne i Hercegovine i punopravni član ETUC-a.

  U skladu s tim Izvršni odbor ETUC pozvao je vlade na oprez i osiguranje da beskrupulozni poslodavci ne koriste COVID -19 da bi opravdali smanjenje ili masovno otpuštanje. Takođe je neophodno da poslodavci preuzmu svoj dio finansijskog opterećenja.

  Imajući u vidu da su mnogi naši članovi u direktnom kontaktu s javnošću i, kao takvi, rizikuju da se zaraze bolešću i prenesu je drugima, moramo osigurati da im zdravlje i sigurnost budu prvi prioritet.

  Pozivamo sve poslodavce da primjenjuju načela prevencije, provodeći sve odgovarajuće mjere zaštite zdravlja radnika na random mjestu, posebno za one koji su pod visokim rizikom da se izlože, uključujući sve zdravstvene radnike.

  Zato je, smatramo, od ključne važnosti da radnici ne budu žrtve u svakom pogledu te da se virus ne zloupotrijebi i da dođe do prekida plata ili ugovora o radu.

  Pratimo i podržavamo sve dosadašnje mjere i napore Vlade i Skupštine Brčko disterikta BiH vezano za zaštitu građana od Corona virusa.

  Potrebno je što realnije sagledati stanje u privredi, uticaj na poslovanje preduzeća i onemogućiti bilo kakvu zloupotrebu nastalog stanja na štetu radnika.

  Takođe spriječiti i sankcionisati one koji bi pokušali lažno predstaviti uticaj Corone virusa na njihovo poslovanje.

  Poznavajući nas “kakvi smo” može se desiti slična zloupotreba ili preuveličavanje kao 2014. godine prilikom velike poplave koja je pogodila Brčko distrikt BiH.

  U tom pogledu, socijalni partneri moraju biti blagovremeno informisani i s njima konsultovani na način kojim mogu doprinijeti garanciji interesa radnih ljudi, posebno kada se bave ad hoc socijalnim i ekonomskim mjerama koje mogu proizaći iz ove krize. U skladu s našim mogućnostima, stojimo Vam na raspolaganju.

  Autor: Sekretar Sindikata Ilija Kalajdžić

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × three = six