Brčko: Sindikat podržava izmjene Zakona o praznicima, dio poslodavaca protiv

Foto: Arhiva

Sindikat Brčko distrikta BiH u potpunosti podržava prijedlog izmjena Zakona o praznicima, kako bi radnici u realnom sektoru imali ista prava na neradne dane, kao i zaposleni u javnom sektoru, saopšteno je jutros iz ove organizacije.

  • Nakon dugogodišnjih apela Sindikata Brčko distrikta BiH da se riješe problemi diskriminacije radnika realnog sektora, nova zakonodavna vlast je prepoznala problem, te se nadamo da će na sljedećoj Skupštini Brčko distrikta BiH biti usvojena ova izmjena Zakona koja bi omogućila da prava radnika u Brčko distriktu BiH budu na višem nivou u odnosu na sadašnje stanje – navedeno je u saopštenju.

Dio poslodavaca protiv

Nakon što je predsjednik Skupštine Distrikta predložio prekršajne sankcije za one koji rade tokom praznika, dio poslodavaca je protiv izmjene Zakona o praznicima Distrikta.

Nakon najave donošenja izmjena Zakona o praznicima, kako bi i radnici u realnom sektoru imali pravo na neradne dane, nekolicina privatnih preduzetnika pobunila se protiv izmjena, kao da će im time biti dovedeno u pitanje dalje poslovanje i opstanak, rekao je predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić.

  • Zar će propasti ako pet dana u godini, koliko ima neradnih dana prema Zakonu o praznicima, i njihovi radnici ne budu radili? Neka odu u Bijeljinu ili bilo koji drugi grad u okruženju pa vide da li prodavnice rade za 1. i 2. maj na primjer – rekao je Milić, komentarišući primjedbe poslodavaca na izmjene Zakona koje je uputio u skupštinsku proceduru.
  • Ovdje se radi o tome da i radnici kod privatnog poslodavca treba da imaju ista prava po Zakonu o praznicima kao i zaposleni u javnom sektoru s tim što se to do sada nije poštovali upravo zato jer Inspekcija nije imala zakonski osnov za kažnjavanje onih koji krše zakon – dodao je Milić.

On je rekao da se tim poslodavcima ne dopadaju ni visoke kazne koje su predviđene u slučaju da rade tokom praznika.

  • To znači da oni unaprijed računaju da će kršiti zakon pa mjerkaju da li im se to isplati ili ne. Upravo zato i kazne treba da su visoke – rekao je Milić.

On je izrazio nadu da će se i ostali poslanici oduprijeti pritiscima i podržati izmjene ovog zakona koji je u dnevnom redu naredne sjednice Skupštine.