Brčko: Šestoro službenika optuženo za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja

Tužilaštvo BDBiH (Foto: Arhiva)

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH optužilo je više službenika Odjela za javni registar Vlade Distrikta zbog sumnje da su naplaćivanjem manjih katastarskih naknada od propisanih počinili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Ukupno šestoro referenata za katastar optuženo je da su pogodujući strankama usluge katastra naplaćivali ispod važećih tarifa pribavljajući im tako imovinsku korist na štetu budžeta Brčko distrikta BiH.

Tužilaštvo Distrikta podiglo je odvojene optužnice protiv M.Č., Ž.J., V.M., E.Z., I.T. i Š.J., kojima ih tereti za zloupotrebe u službi tokom 2013. i 2014. godine. Oni su optuženi da nisu postupali u skladu s dužnostima da vode računa o plaćanju naknada za izvršene geodetske usluge, te da su tako građanima, preduzećima i drugim pravnim licima pribavili imovinsku korist u iznosima od stotinu do 2 612,00 KM.

Optužnice protiv njih šestoro podignute su za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina. Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Distrikta optužnice protiv službenika katastra u Brčkom su u cjelosti potvrđene.

Podsjećamo da je Tužilaštvo Brčko distrikta BiH tokom ove godine za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja optužilo ukupno osam lica iz javnog sektora.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Autor: Tužilaštvo BDBiH
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× seven = sixty three