More

  Brčko: Sava neplovna od 15. juna

  Sve to uzima svoj danak u poslovanju JP Luka Brčko.

  - Advertisement -

  Rijeka Sava neplovna je od 15. juna i od tada brodovi ne stižu u brčansku Luku. Jedan od razloga su ekstremno visoke temperature, zbog čega je vodostaj Save drastično opao, a sve to uzima svoj danak u poslovanju JP Luka Brčko, javljaju brčanski mediji.

  Prije visokih temperatura i pada vodostaja problem za plovnost predstavljala je zaleđena Sava u januaru mjesecu. Nekoliko mjeseci između januara i juna bio je period plovnosti, ali sada je brčanska Luka pusta što se pretovara tiče.

  “Petnaestog juna rijeka Sava je prestala biti plovna. Trenutno je vodostaj rijeke Save na mjernom mjestu u Bosanskom Šamcu -232, a na -100 Sava postaje neplovna. Od tog datuma brodovi u Luku Brčko ne ulaze, nemamo pretovara što se tiče riječnoga pretovara”, rekao je Marinko Viljušić, direktor JP Luka Brčko.

  Višegodišnji prosjek od tri mjeseca neplovnosti Save ove godine bi mogao biti “probijen” jer će, prema predviđanjima, septembar također biti neplovan, dok se za oktobar još ništa sa sigurnošću ne može kazati. Ovakva situacija se negativno odražava i po Luku Brčko, ali i po njene komitente koji robe dovoze preko brčanske Luke.

  “Znajući da JP Luka Brčko kao osnovni posao ima pretovar roba, ovakva situacija znači da ne zarađujemo u tom segmentu ništa. Što se tiče komitenata, oni su u velikim problemima. Najizraženiji primjer je SODA Lukavac, jer oni svaki dan troše po 18 tona uglja, a sve uvoze preko Luke Brčko. Ove godine se nisu dobro opskrbili sa ugljom, tako da već sada imaju probleme. Nešto dovoze preko Vukovara, međutim, zadnjih mjesec dana i Dunav je postao neplovan, tako da imaju velike probleme”, rekao je Viljušić.

  U dva-tri mjeseca, koliko je Sava bila plovna, JP Luka Brčko je imala oko 10.000 tona pretovara, što pomaže da se prevaziđu problemi uzrokovani trenutnom situacijom i podmire obaveze prema 63 zaposlena radnika, javlja BDC televizija.

  “Mi isplaćujemo redovno plate, novca imamo za to jer smo u prethodna tri-četiri mjeseca dosta dobro radili i dovoljno zaradili da ova tri-četiri mejseca , kada nema tolike zarade, prevaziđemo to.”

  Osim ekstremnih temperatura, bez padavina, na plovnost Save značajno utiče i činjenica da korito rijeke Save decenijama nije čišćeno.

  “Prije dvije-tri godine bilo je nekakvih projekata za čišćenje rijeke Save, međutim, to je propalo, od kredita Svjetske banke nema ništa, o tome niko ništa ne priča, tako da ćemo morati situaciju prihvatiti ovakvom kakva jeste”, rekao je Marinko Viljušić.

  Revitazalicija Luke Brčko je također priča koja je bila izvjesna, međutim, i oko toga su ispali problemi, ali unutra distrikta Brčko.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty − forty five =