More

  Brčko: Saobraćajna (ne)kultura

  Jučer se u brčanskom naselju Brod dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je vatrogasnom vozilu pod rotacijom oduzeto prvenstvo prolaza.

  - Advertisement -

  Jučer se u brčanskom naselju Brod dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je vatrogasnom vozilu pod rotacijom oduzeto prvenstvo prolaza.

  Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice u Brčkom često imaju problema prilikom odlaska na intervenciju zbog nesavjesnih vozača koji ne žele pomaknuti svoje vozilo, iako u svom retrovizoru vide vatrogasno vozilo pod rotacijom i uključenom sirenom.

  Senad Kamenjašević, šef Profesionalne vatrogasne jedinice u Brčkom, apeluje na sve učesnike u saobraćaju da omoguće prvenstvo prolaza vatrogasnim vozilima, jer ponekad sekunde i minute odlučuju koliko efikasno se može spasiti nečiji život ili imovina.

  Slična negativna iskustva sa oduzimanjem prvenstva prolaza imaju i uposlenici Hitne medicinske pomoći u Brčkom, koji mjesečno imaju preko 250 intervencija, a od čije brzine često zavise i ljudski životi.

  Sabaheta Ribić, glavna sestra u Službi hitne medicinske pomoći u Brčkom, ističe da je, nažalost, saobraćajna kultura kod većine vozača na niskom nivou i često ne žele da pomjere svoje vozilo kako bi ekipa Hitne pomoći što prije izašla na intervenciju ili prevezla povrijeđenog pacijenta do bolnice.

  Iz Policije Brčko distrikta podsjećaju sve učesnike u saobraćaju na obavezu koja je definisana Zakonom o bezbjednosti saobraćaja da vozila Hitne pomoći, vatrogasna, policijska, vojna i vozila sudske policije sa upaljenim svjetlosnim i zvučnim signalima imaju prvenstvo prolaza u odnosu na sva druga vozila, izuzev u raskrsnicama koje imaju semafore.

  Kenad Bajrić, komandir Jedinice saobraćajne policije u Brčkom, je uvjeren da bi se ovaj problem mogao riješiti tako što bi se u vatrogasna i vozila Hitne pomoći ugradile kamere koje bi dokumentovale postupke nesavjesnih vozača te na taj način omogućile da se isti vozači u skladu sa Zakonom i sankcionišu.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty two − forty four =