More

  Brčko: šansa za poboljšanje kvaliteta života je nadohvat ruke

  - Advertisement -

  [SAOPŠTENJE] Brčko je dobilo drugu šansu da iskoristi transformativne, dugoročne prednosti Programa integriranog razvoja koridora rijekа Save i Drine Svjetske banke, ali samo ako vlasti brzo provedu pripremne aktivnosti kako bi se finansiranje i početak realizacije pet projekata mogli desiti na proljeće, izjavio je prvi zamjenik visokoga predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan.

  Ovi projekti obuhvataju ekološki prihvatljivo zatvaranje gradske deponije da bi se spriječilo zagađenje rijeke Save i izvršila prenamjena ovog zemljišta kako bi ono bolje služilo potrebama zajednice. Izgradnjom novog, najmodernijeg centra za upravljanje čvrstim otpadom, više neće biti potrebe da Brčko troši dragocjena javna sredstva za odvoz čvrstog otpada na deponiju u Zvorniku. Oba ova projekta usklađena su sa smjernicama EBRD-ove inicijative “Zeleni gradovi” kojoj se Brčko pridružilo prošle sedmice.

  Ostali projekti uključuju regulaciju rijeka Blizne i Brke radi zaštite od poplava, te izgradnju osam kilometara duge šetnice uz rijeku Savu od Ciglane do ušća Blizne. Šetnica će omogućiti stanovnicima Brčkog da uživaju u ljepoti prekrasnog položaja uz rijeku, te privući turiste da dođu u Brčko na odmor i rekreaciju.

  Svi ovi projekti će u sljedećih nekoliko godina donijeti konkretna poboljšanja u smislu kvaliteta života zajednice, ali samo ako izgradnja počne na proljeće. Da bi se to postiglo, prioritetno trebaju biti završene pripreme aktivnosti i izdavanje dozvola. Prije nekoliko godina Brčko je zbog svog pasivnog odnosa propustilo šansu da postane dio ove inicijative. Zahvaljujući novom opredjeljenju vlasti Distrikta i podršci supervizora, vlasti još uvijek mogu zajednici osigurati ova poboljšanja kvaliteta života.

  Supervizor je u četvrtak s glavnim koordinatorom Vlade Distrikta posjetio lokacije na kojima će se realizirati ovi projekti, te su razgovarali o koracima koje treba poduzeti u sljedećih šest mjeseci kako bi radovi počeli na proljeće. Sličan razgovor supervizor je imao i sa koordinatorom Brčko Distrikta u Vijeću ministara BiH o koordinaciji s državnim tijelima jer će za kredit Svjetske banke biti potrebno odobrenje Vijeća ministara. Odobrenje Vijeća ministra BiH je potrebno i kako bi na proljeće počela realizacija projekta infrastrukture za vodosnabdijevanje u Brčkom, koji financira EBRD sa 6,5 milliona eura, kao i za potpisivanje međudržavnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko-Gunja.

  Na sastanku sa zvaničnicima Vlade i Skupštine Distrikta, supervizoru je potvrđeno nedvosmisleno opredjeljenje da javna uprava uradi svoj dio posla kako bi se osiguralo da sve bude spremno za početak realizacije ovih projekata na proljeće.

   Press-ured OHR-a 
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img