Brčko: Šahovski turnir „Kadeti protiv FIDE majstora“ povodom Dana nezavisnosti BiH

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koji se obilježava 1. marta još od referenduma 1992. godine kada su se građani Bosne i Hercegovine izjasnili da žele „suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive“, Sportsko društvo Veterani 92 Brčko distrikt Bosne i Hercegovine i Šahovski klub „Magnus“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine organizuju šahovski turnir „Kadeti protiv FIDE majstora“ u Brčkom, saopštili su danas organizatori.

Turnir će se održati u subotu, 27. februara 2021. godine, sa početkom u 12:00 sati, u prostorijama Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, na adresi Islahijet broj 1.

Svjetska šahovska organizacija (FIDE) međunarodna je organizacija koja povezuje razne nacionalne šahovske saveze širom svijeta i bavi se organizovanjem Svjetskog prvenstva u šahu i Šahovske olimpijade, izračunava Elo listu igrača, određuje pravila šaha, objavljuje knjige najboljih/najtežih šahovskih problema (FIDE albume), dodjeljuje titule FIDE majstora, međunarodnog majstora, međunarodnog velemajstora i slično.

Stoga je velika čast najmlađim šahistima ponuditi partiju sa majstorom igre na 64 crno-bijela polja iz FIDE redova.

Sportsko društvo Veterani 92 Brčko distrikt Bosne i Hercegovine svim građanima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Bosancima i Hercegovcima, čestita Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Foto: Magnus