Brčko: Razlog za 28 dana izolacije

  Foto-ilustracija: Pixabay.com

  Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić jučer je u premijernom izdanju video emisije uživo “Građani pitaju”, u produkciji Informativnog portala Otisak.ba, iznio razlog zbog kojeg je mjera izolacije na području ove lokalne zajednice produžena sa 14 na 28 dana.

  “Prema nalazima upravo Svjetske zdravstvene organizacije, posljednji registrovan datum, odnosno termin, referentni dan kada je moguće utvrditi prisustvo virusa korona u organizmu je 25. dan. Iz tog razloga mi smo ovdje, rukovodeći se prije svega potrebom da mogućnost zaraze svedemo na najmanju moguću mjeru, upravo se i opredijelili za tih 28 dana”, odgovorio je on na konstataciju novinara da se mjere donose u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

  U bosanskohercegovačkim entitetima mjera izolacije i dalje traje 14 dana.

  “Ali, po isteku tih 14 dana, naravno, ta lica najčešće se i ne upućuju u radni angažman, već se upućuju negdje, preporučuje im se da se i dalje zadržavaju u vlastitom domu nekih narednih 14 dana, što znači da praktično i u entitetima postoji ta mjera opreza u trajanju od 28 dana”, objasnio je on.

  Nema epidemiologa i infektologa

  Gradonačelnik je istakao da brčansko zdravstvo ima problema vezanih za struku.

  “Naročito one koji bi po prirodi svog obrazovanja trebali da budu vodeći stručnjaci u smislu borbe protiv ove epidemije. To su i epidemiolog i infektolog. Nemamo takvih stručnjaka”, naveo je on.

  Kazao je da se Krizni štab, čiji je on komandant, oslanja na iskustva drugih, ali i na vlastite procjene.

  “I naravno, Svjetska zdravstvena organizacija je neko ko u ovom trenutku može sa svojim preporukama da nas usmjeri u pogledu nekih mjera i aktivnosti koje mi preduzimamo”, zaključio je Milić.

  Video: Kompletna jučerašnja emisija
  Novinar: Adis Mujdanović