More

  Brčko: Radi li se o bošnjačkom političkom dozrijevanju?

  Sasvim je izvjesno da se radi o dozrijevanju političkih subjekata i političara iz reda Bošnjaka koji ne žele poginjati glavu, kao nekad ranije kada su kao nojevi morali zabijati glavu u pijesak...

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Političke turbulencije snažno su protresle brčansku lokalnu zajednicu protekle sedmice, zbog smjene savjetnika gradonačelnika Ismeta Dedeića od strane brčanskog gradonačelnika Siniše Milića.

  Vijest je odjeknula kao grom iz vedra neba, jer iole upućeni u političke prilike i procese znaju političku težinu smijenjenog Dedeića (SBB) i način formiranja vlasti.

  Za predstavnike Bošnjaka u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti je to odmah označeno kao  grubo kršenje dogovora i pokušaj podcjenjivanja jednog naroda.

  U ekspresnom odgovoru brčanskog gradonačelnika navedena su dva počinjena politička grijeha oličena u navodnoj aktivnosti smijenjenog savjetnika na slaganju nove skupštinske većine i aktivnostima oko poslovne inicijative – izgradnje brčanskog aerodroma.

  S obzirom da je javnost naviknuta da ništa nije kao što se predstavlja, počele su spekulacije i nagađanja oko stvarnih razloga novonastale političke turbulencije.

  Dok jedni nagađaju da se možda Dedeićevi stranački drugovi žele domoći vodeće pozicije u stranci puštajući harizmatičnog političara niz političku maticu, a drugi misle da možda nije na sceni preslagivanje vlasti izazvano pritiskom sa viših nivoa, postoje i promišljanja nastale situacije predstavljene kao konačno uozbiljenje i političko dozrijevanje bošnjačkog političkog vodstva u Brčkom nakon podređenog stanja u kojem se nalazilo u prošlom mandatu.

  Odgovor predsjednika Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i predsjednika SDA Brčko gospodina Eseda Kadrića na gradonačelnikovu argumentaciju pokazuje stvarne izvore političkih trzavica generisane odlučnim stavom bošnjačkih predstavnika u većini da neće podržati ponuđeni projekat Luka Brčko koji strukturalno navodi vodu na branu pojedinih političkih i poslovnih moćnika u Brčkom, na račun građana koji će otplaćivati zaduženje po projektu.

  Sasvim je izvjesno da se radi o dozrijevanju političkih subjekata i političara iz reda Bošnjaka koji ne žele poginjati glavu, kao nekad ranije kada su kao nojevi morali zabijati glavu u pijesak, zbog štete koje su napravili kadrovi iz reda srpskog naroda u slučaju Bobar banke, gdje je Brčko ostalo trajno bez više desetina miliona konvertibilnih maraka.

  U nastupu brčanskog gradonačelnika se moglo primijetiti čuđenje pokazanim bošnjačkim jedinstvenim nastupom i odlučnošću, ali i njegovo ostavljanje prostora za odstupanje ako ucjena ne poluči rezultate.

  Predstavnici druga dva naroda trebaju znati da su sada okolnosti drugačije i da nove okolnosti moraju uvažavati.

  Za Brčko distrikt i njegovo funkcionisanje i napredovanje je najbolje da u odnosima među narodima i političkim subjektima vlada poštovanje i uvažavanje, jer nije logično očekivati da će u jednom narodu uvijek vladati razjedinjenost i podređenost.

  Argumenti predsjednika Skupštine Kadrića su jaki i imaju za cilj da štite interese svih građana u Brčkom i zapriječe puteve kriminalnih i koruptivnih radnji i procesa.

  Indikativno je da su neki politički moćnici otišli u sjenu kako bi preko svojih eksponenata ostvarili lične koristi na račun građana Brčko distrikta Bosne i Hercegovine koji usljed nastale situacije očekuju odgovoran i predan rad na unapređenju ionako učmalog i depresivnog života većine građana.

  Hoće li sve to raditi aktuelna većina ili neka nova skupštinska većina, teško je procijeniti jer u verbalnom sukobu je bilo teških riječi koje i nisu lahko premostive bez obzira na spremnost političara da, uprkos svemu,  budu dio vlasti.

  Bilo kako bilo, u iščekivanju dolazećeg brčanskog poslovnog foruma svi akteri moraju pokazati zrelost i sve učiniti da u našu zajednicu dođu investicije koje su jako osjetljive na političku nestabilnost.

  Autor: Nedim Hamzabegović

  Stavovi izraženi u tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Otisak.ba.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty four − thirty four =