More

  Brčko: Rad na ekstremnim temperaturama regulisati zakonskim propisima

  'Kako bismo ovu oblast uredili, neophodno je izvršiti reformu javne uprave i donijeti novi Zakon o radu', rekao je sekretar brčanskog Sindikata.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Sekretar Sindikata Brčko distrikta Ilija Kalajdžić izrazio je negodovanje što u Brčko distriktu rad tokom visokih temperatura nije regulisan zakonskim propisima, već je boravak radnika na otvorenom u vrelim danima prepušten dobroj volji poslodavaca, prenose brčanski mediji.

  „Sve dok Brčko distrikt ne formira odjeljenje za rad i ne donese novi Zakon o radu, Sindikat jedino može da apeluje na poslodavce da u najvrelijem periodu dana zaštite radnike. Kako bismo ovu oblast uredili, neophodno je izvršiti reformu javne uprave i donijeti novi Zakon o radu. Reforma podrazumijeva formiranje odjeljenja za rad, radne odnose i boračku zaštitu. Nakon toga, potrebno je izvršiti izmjene svih zakona iz radno-pravne oblasti, usvojiti brojne pravilnike kojim bi se definisao i rad na ekstremnim temperaturama“, istakao je Kalajdžić, prenosi Radio Brčko.

  On je ukazao na činjenicu da se radnici ne mogu prepustiti poslodavcima na milost i nemilost da rade na ovako ekstremno visokim temperaturama.

  „Ne treba očekivati da će poslodavci koji su jedino zainteresovani za profit biti milostivi prema radnicima. To se mora zakonski regulisati i samo ćemo na normativno obavezujući način primorati poslodavce da se pridržavaju zakonskih odredbi“, rekao je Kalajdžić.

  Inspektorat: Vlada bi mogla urediti ovu oblast

  Brane Nikić, inspektor zaštite na radu u brčanskom Inspektoratu, rekao je da su inspekcijske službe u razgovorima sa poslodavcima sugerisale kako olakšati radnicima rad po ovako visokim temperaturama.

  „Mogu da kažem da najveći broj vlasnika preduzeća omogućava radnicima češće pauze u najvrelijem periodu dana, ali ima i onih koji ne razmišljaju tako. Dobar primjer brige vlasnika preduzeća o radnicima zabilježili smo na izgradnji obilaznice gdje se radnicima obezbjeđuju česte dnevne pauze i smjene. Inače, rad na otvorenom pri visokim temperaturama nije zakonski regulisan, tako da bi Vlada Distrikta svojim odlukama mogla urediti ovu oblast“, istakao je Nikić.

  Nekoliko radnika koje smo zatekli na jednom gradilištu rekli su nam da prave češće pauze otkako su nastupile ekstremno visoke temperature. To im, kako su naglasili, sugerišu i vlasnici preduzeća, piše portal Radija Brčko.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  30 − twenty nine =