More

  Brčko: Prosvjetni radnici traže veće plaće

  Prosvjetari iz distrikta Brčko tvrde da se godinama suočavaju sa brojnim problemima.

  Prosvjetni radnici iz Brčko distrikta odlučili su ukazati na svoje nezadovoljstvo platama i uslovima u kojima rade. Učinili su to tokom javnih rasprava o Prijedlogu budžeta, zahtijevajući od vlasti povećanje plata.

  Prosvjetari iz distrikta Brčko tvrde da se godinama suočavaju sa brojnim problemima. Također ističu da te iste probleme vlast u Distriktu ne želi rješavati, jer kako drugačije tumačiti činjenicu da dugogodišnji zahtjevi prosvjetnih radnika nisu prihvaćeni.

  “Zadnjih godina došlo je do velikog povećanja plata u drugim odjeljenjima, ali nažalost ne i u obrazovanju. Iako u zakonu stoji da je obrazovanje od posebnog značaja, gledajući ovaj prijedlog budžeta možemo reći da obrazovanje u Brčko distriktu nema nikakvog značaja”, rekao je Mensur Mujkanović, predstavnik Nastavničkog vijeća Tehničke škole Brčko.

  Utemeljenje za ovakav stav Mujkanović prije svega vidi u profesorskim platama, koje su manje u odnosu na plate onih koji su sa istom stručnom spremom zaposleni na drugim pozicijama u administraciji Distrikta.

  “Ako za primjer uzmemo da profesorica srpskog, bosanskog ili hrvatskog jezika u našim srednjim školama ima platu 1.408 maraka a da lektor u Skupštini ima 1.800 maraka ili lektor u Vladi 1.500 ili 1.600 maraka, odakle tolika razlika? Radi se o istoj stručnoj spremi. U čemu je odgovornost biti lektor? Nema veće odgovornosti nego biti odgovoran za tuđe dijete. To su mnogi u ovom gradu zaboravili.”

  Da li su zaboravili ili nisu, mi o tome nećemo suditi. Prosvjetari su svoje zahtjeve dostavili i pismeno i usmeno, a koliko će biti uvaženi ovoga puta, ostaje da se vidi.

  “Zasigurno da prosvjeta treba da bude adekvatno nagrađena. Međutim, da li je to u mjeri u kojoj danas imaju plate o tome se da razgovarati”, rekao je Ivica Filipović, član Komisije za budžet i finansije.

  Na zahtjev prosvjetnih radnika šef resornog odjeljenja u brčanskoj Vladi gleda kao na opravdan potez, tim više što im plate od uspostave Distrikta nisu povećavane.

  “Ispred Odjeljenja za obrazovanje će svakako biti prijedlog u narednom periodu da se te plate uistinu povećaju jer, kako u inostranstvo odlaze ljekari, odlaze nam i prosvjetni radnici. U protekloj godini je 14 nastavnika zatražilo raskid radnog odnosa”, rekao je Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje.

  “Ja zaista smatram da su plate prosvjetnih radnika nedovoljne i iznose oko 1.408 maraka. Međutim, poređenja radi plata prosvjetnih radnika u Hrvatskoj je oko 5.000 kuna, što je 200 maraka manje nego ovdje. Prosječna plata prosvjetnih radnika u Federaciji i Republici Srpskoj je oko 800 maraka. To su podaci koje ja imam. Međutim, ja jesam za to da se plata prosvjetnim radnicima u Brčko distriktu podigne i mi ćemo na tome raditi kroz donošenje Zakona o platama”, rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

  SourceBDC TV

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  9 + = eighteen