More

  Brčko: Prosječna neto plaća u prvom kvartalu ove godine iznosila 833 marke

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Brčko distrikt, kao i prethodnih nekoliko godina, i ove godine ima najnižu prosječnu plaću u BiH. Broj zaposlenih iz godine u godinu lagano raste, a najviše zaposlenih Brčaka, što je i za pretpostaviti, nalazi se u oblasti trgovine, javlja Radiobrcko.ba.

  Prosječna neto plaća u Brčko distriktu u prvom kvatralu ove godine iznosila je 833 marke, i manja je za jednu marku od plaće u Federaciji BiH, te za 15 maraka od plaće u Republici Srpskoj, podaci su Agencije za statistiku BiH.

  Najveća primanja imaju zaposlenici u javnoj upravi, bankarskim i osiguravajućim agencijama, obrazovanju, te prometu energentima. Dok su najmanja primanja u oblasti građevinstva, ugostitetljstvu i trgovini.

  U Brčko distriktu je u prvom kvartalu ove godine bilo zaposlenih blizu 17.000 stanovnika, dok je broj nezaposlenih iznosio oko 12.000. Poredeći sa ranijim godinama, evidentno je da lagano raste broj zasposlenih i smanjuje se broj nezaposlenih. Najviše zaposlenih Brčaka je u trgovini, prerađivačkoj industriji, javnoj upravi i obrazovanju. Među nezaposlenima najviše je kvalificiranih, visokokvalificiranih i osoba sa srednjom stručnom spremom.

  Prema podacima Zavoda za statistiku BiH, Brčko distrikt ima oko 11.300 umirovljenika. Od toga 6.900 mirovinu prima iz Republike Srpske, a 4.700 iz Federacije BiH. Prosječna mirovina iznosi oko 325 maraka, a u Federaciji BiH je za dvadesetak maraka veća nego u Republici Srpskoj.

  I za kraj malo vitalne statistike. U prva dva mjeseca ove godine u Brčkom su rođene 134 bebe. Četiri dječaka više nego curica. Nasuprot tome, umrlo je 211 osoba, što je za 77 osoba više nego rođenih. U prva dva mjeseca sklopljena su i 73 braka, a nije evidentirana ni jedna rastava braka.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty ÷ = 10