Brčko: Promovisana zbirka pjesama Jose Živkovića „Tragom pokorenih želja“

  Zbirka je predstavljena u sklopu serije promocija novih izdanja pod nazivom „More knjiga“, Književnog kluba „Pablo Neruda“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Vladom ove lokalne zajednice.

  Fotoreporterka: Azra Bijedić / Otisak.ba

  Novinarka: Azra Bijedić

  U okviru kulturne manifestacije „Proljeće u gradu 2019“, jučer je u foajeu Doma kulture Brčko promovisana zbirka pjesama autora Jose Živkovića nazvana „Tragom pokorenih želja“.

  Zbirka je predstavljena u sklopu serije promocija novih izdanja pod nazivom „More knjiga“, Književnog kluba „Pablo Neruda“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Vladom ove lokalne zajednice.

  Knjiga već osvojila dvije nagrade

  Autoru, koji je inače porijeklom iz Orašja, ovo je šesta zbirka pjesama, a recenzenti su Luko Paljetak, poznati književnik iz Dubrovnika i Goran Rem, profesor i pjesnik iz Osijeka.

  „Moje pjesme su nastajale u tišini, jer jedino se tada može spoznati život oko sebe, možemo uroniti u našu dušu puno bolje i dublje nego u galami. Naučio sam se izražavati kratko i jezgrovito, te u nekoliko riječi i rečenica reći ono što mislim“, kazao je autor.

  Za ovu knjigu, koja, kako kaže, još uvijek miriše na štampariju, Živković je već dobio dvije nagrade, nagradu Zaklade TerraTolis i nagradu Antun Branko Šimić.

  „’Tragom pokorenih želja’ je zbog toga što se kroz cijelu zbirku provlači ta nit pokorenosti, o onome što sam htio, a nisam ostvario“, objasnio je pjesnik naziv ove zbirke.

  Široka tematika Živkovićevih pjesama

  „Njegov stil je takav da on piše kratko, sažeto, jezgrovito, misaonu poeziju, koja propitkuje našu stvarnost i mnogo štošta oko nas.

  Kroz pjesme govori o migraciji mladih iz Bosne i Hercegovine, piše i ljubavne pjesme, a neke i vezane za prošli rat, u kojem je sam Joso bio sudionik“, rekao je Žarko Milenić, predstavljač knjige.

  „Joso Živković je čovjek jednog velikog umjetničkog, putničkog, jednom riječju, životnog iskustva, koje zahvaljujući talentu pretvara u pjesmu.

  Objavljuje više od 30 godina, a prvu zbirku je objavio 1988. godine i otad u malo većim razmacima nam poklanja neka svoja iskustva sažeta u kratke raznovrsne pjesme koje svojim bljeskovima osvjetljavaju neke opće sfere svih naših života, sa dozom smirenosti, koju nam može ponuditi čovjek koji zna o čemu govori“, objasnio je Marko Matolić, također predstavljač knjige.

  Iduća aktivnost u okviru „Mora knjiga“ jeste promocija Časopisa za pozorište, književnost i kulturu „Susreti“, koja će biti upriličena u četvrtak, 30. maja u foajeu Doma kulture.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty two − 34 =