Brčko: Promovisan Časopis za pozorište, književnost i kulturu „Susreti“

  Časopis izlazi već drugu godinu, te je ovo peti broj, a prvi ove godine. Izdavač je Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, a glavni i odgovorni urednik je Jakov Amidžić.

  Fotoreporterka: Azra Bijedić / Otisak.ba

  Novinarka: Azra Bijedić

  U okviru kulturne manifestacije „Proljeće u gradu 2019“, sinoć je u foajeu Doma kulture Brčko promovisan Časopis za pozorište, književnost i kulturu “Susreti”.

  Časopis je predstavljen u sklopu serije promocija novih izdanja pod nazivom „More knjiga“, Književnog kluba „Pablo Neruda“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Vladom ove lokalne zajednice.

  Časopis izlazi već drugu godinu, te je ovo peti broj, a prvi ove godine. Izdavač je Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, a glavni i odgovorni urednik je Jakov Amidžić.

  Časopisi se i dalje čitaju, barem u užim krugovima

  „Ovaj broj je obiman, kao i ovi do sada, donosi razne teme, sa prozom, poezijom, brčanski autori, prikazi.

  Časopis izlazi već drugu godinu, poseban je u ovom gradu jer je posvećen teatru, književnosti i kulturi uopće, a nadam se da će biti poznatiji i u regionu. Ovaj broj je obiman, kao i prethodni brojevi, te donosi razne teme, sa prozom, poezijom, djelima brčanskih autora, pa je tu npr. drama naše Brčanke Slađane Jovičić“, kazao je Žarko Milenić, urednik Časopisa, dodavši da Časopis ima regionalan karakter, te na njemu su učestvovali eksperti, naročito vezano za teatar.

  „Nažalost, časopisi ne igraju onako veliku ulogu kao prije rata i kad su okupljali neke poznate grupe pisaca oko časopisa, danas izlaze u manjem tiražu, manje se plasiraju, više se okreće elektronskom formatu, ali ipak se, bar u nekim užim krugovima, čitaju i prate“, rekao je Milenić.

  Naziv „Susreti“ predstavlja Susrete pozorišta/kazališta i to je u Brčkom, prije svega, jedno promovisanje teatra, a naravno, uz to i književnosti, dakle ne samo regionalne, prevedene, nego i književnosti ovih prostora.

  Ozbiljnost i kontinuitet izlaženja Časopisa

  „Sigurno da stabilnost temata, odnosno rubrika koje su u Časopisu govore o ozbiljnosti tog časopisa i visoke etabliranosti u ozbiljnim estetskim dimenzijama, naravno programskim i sadržajnim.

  Već je prepoznatljivo da Časopis počinje sa nekim dilemama, nekim društvenim problemima, koji su vezani uglavnom za književnost, ali i za ostale kulturno-umjetničke sadržaje. To se nastavlja na dramu, teatar, prozu, poeziju, eseje“, kazao je Srđan Vukadinović, član redakcije.

  Objašnjava kako su nekada temati o aforizmima, zatim o pojedinim književnostima, kao što je bio slučaj sa hrvatskom i slovenskom književnošću, “što zapravo govori o tome da se, kroz ovaj časopis, kroz te različite temate njeguju mnoge različitosti, koje se posmatraju bez subjektivnosti, bez nekog individualnog pristupa koji je diskutabilno (ne)utemeljen, nego one jednostavno žele da progovore o nekim osnovnim temama, osnovnim problemima, bilo da su to teme i dileme u društvu ili u kulturi i umjetnosti, kako se neke greške ne bi ponavljale”.

  „Posebnost ovog časopisa je što sadrži više drame i teatra, mi nemamo specijalizovanog časopisa u BiH koji se bavi tim temama, sve je to sporadično. Postoje neki časopisi koji se javljaju sporadično, s vremena na vrijeme, ali nijedan nema ovakav kontinuitet izlaženja. Tu je naravno i književnost, te lokalne tematike koje se tiču Brčkog“, dodao je Vukadinović.

  Serija promocija novih izdanja KK Pabla Nerude u Domu kulture Brčko završava se u petak, 7. juna sa početkom u 18 časova, sa promocijom knjige Elme Jusić “Riječi moga srca”.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  two × 2 =