Brčko: Promoviran časopis za pozorište, književnost i kulturu „Susreti“

  Prateći program Susreta pozorišta BiH nastavlja se večeras sa početkom u 18 sati, u Domu kulture, gdje će se sa brčanskom publikom družiti Zijad Gračić.

  S lijeva na desno: Jakov Amidžić, Predrag Nešović, Srđan Vukadinović i Danijela Regoje (Foto: susreti.co.ba)

  Piše: Adis Mujdanović

  U okviru pratećeg programa 35. Susreta pozorišta Bosne i Hercegovine (BiH) u Brčkom, sinoć je u Domu kulture promoviran treći i četvrti broj časopisa za pozorište, književnost i kulturu „Susreti“.

  Iako su ove godine izašla prva dva broja, njima su prethodila mnoga ranija brčanska izdanja časopisa za književnost i kulturu, prvobitno „Riječ“, a potom „Riječi“.

  Glavni i odgovorni urednik časopisa „Susreti“ Jakov Amidžić predstavio je redakciju u sastavu: Hristo Bojčev (Bugarska), Mimo Drašković (Crna Gora), Miro Gavran (Hrvatska), Slavčo Kovilovski ( Makedonija), Žarko Milenić (BiH – Rusija) – urednik, Predrag Nešović (Srbija), Matko Raguž (Hrvatska), Nebojša Romčević (Srbija), Nikola Šimić Tonin (Hrvatska), Srđan Vukadinović (BiH), Hasan Zahirović (BiH – Češka Republika) i Matjaž Zupančić (Slovenija).

  Prof. dr. Srđan Vukadinović kazao je da će Časopis izlaziti četiri puta godišnje s raznolikim sadržajima, od drame, preko proze i poezije do stručnih radova.

  Napomenuo je da je u novom broju izašla najnovija drama Mire Gavrana, koja nije do sada izvođena, te da će se raditi na tome da Časopis bude prvi koji će objavljivati ovakve drame.

  Za stručne radove iz oblasti kniževnosti pisat će se dvije recenzije, s rezimeom na jednom od stranih jezika, dok će se objavljivati i kompletni tekstovi na stranim jezicima.

  Dramaturg Predrag Nešović rekao je da Časopis ima zadatak da prati festival, ali da ide i šire, da prati svjetske tokove i ono što se dešava u regiji i BiH.

  „Vrlo je malo časopisa za pozorište, a naš časopis će obrađivati više dramsku literaturu, teoretske radove o pozorištu, odnosno dramsku literaturu, koje nema mnogo i  koje nikad nije dovoljno“, dodao je on.

  Prateći program Susreta nastavlja se večeras sa početkom u 18 sati, također u Domu kulture, gdje će se sa brčanskom publikom družiti Zijad Gračić.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four × = four