More

  Brčko: Promocija monografije ‘Upravljanje vakufima u BiH 1847-2017.’

  Ova monografija prati slijed upravljanja vakufima, od 1847. godine do danas, i prati prolazak vakufa kroz sve sisteme i svu kompleksnost upravljanja vakufom.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  U programu manifestacije “Ti si ruža džennetska” u subotu navečer je, u amfiteatru Bijele džamije u Brčkom, upriličena promocija monografije pod naslovom “Upravljanje vakufima u Bosni i Hercegovini 1847-2017.” autora Ahmeda Mehmedovića.

  Promotori su bili mr. Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke, hfz. dr Senahid Zaimović, direktor Vakufske direkcije i autor pomenute monografije.

  Ova monografija prati slijed upravljanja vakufima, od 1847. godine do danas, i prati prolazak vakufa kroz sve sisteme i svu kompleksnost upravljanja vakufom.

  Knjiga je svojevrsna oda čitavoj plejadi znanih i neznanih dobrotvora, dobročinitelja, legatora, koji su na poseban način kreirali bh. vjersku, kulturnu, društvenu, obrazovnu, socijalnu i inu zbilju kroz vrijeme do današnjih dana.

  Danas, nažalost, nemamo većinu vakufa, nemamo ni zakon o vakufima, pa čak ni termin ‘vakuf’ koji je prepoznat u pravnom sistemu države BiH. Otimanje vakufa počelo je s odlaskom Osmanlija, a najviše ih je oduzeto u vrijeme komunizma i to je ujedno bilo najteže vrijeme za sve vjerske zajednice, piše medzlisbrcko.ba.

  Ovom knjigom se pokazuje i dokazuje da je na čitavom prostoru BiH, ali i susjednih država koje su bile u sastavu Bosanskog ejaleta, gotovo sva zemlja, na direktan ili indirektan način, bila povezana ili kao vakufsko dobro ili povezana s vakufima.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + seven = 8