More

  Brčko: Produžen pritvor osumnjičenima za otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića

  spot_imgspot_img

  Osnovni sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine 2. marta je, na prijedlog brčanskog Tužilaštva, produžio pritvor na još tri mjeseca osumnjičenima za otmicu i ubistvo Z. E., saopćeno je jutros iz Pravosudne komisije ove lokalne zajednice.

  Iako je ova institucija navela samo inicijale, javnosti je poznato da se radi o Nihadu Hukiću, Suvadu Djedoviću, Suanu Haliloviću i Samidu Šabanoviću, svi sa područja BDBiH, koji su osumnjičeni da su oteli i lišili života Edina Zejćirovića iz Čelića i time izvršili krivična djela – Otmica iz člana 177, stav (2) i Ubistvo iz člana 163, stav (2) tačka 1. Krivičnog zakona BDBiH.

  Ovakvu odluku Sud je donio nakon što je utvrdio da za sve osumnjičene i dalje postoji razlog za određivanje pritvora propisan odredbom člana 132, stav (1) tačka d) Zakona o krivičnom postupku BDBiH, odnosno zbog toga što se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela, i puštanje na slobodu bi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

  Osumnjičenom Šabanoviću pritvor je produžen i zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva iz člana 132, stav (1) tačka a) Zakona o krivičnom postupku.

  “Preduzimanje radnji u krivičnom postupku protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za izvršenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica”, napomenuli su iz Pravosudne komisije.

  Autori: Otisak.ba / Pravosudna komisija BDBiH

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ two = one

  Čitano

  Povezani članci