More

  Brčko: Problemi u skupštinskoj većini

  "Rad bi bio i bit će otežan ukoliko koalicija sa Stjepanovićem na čelu ostane na okupu", izjavio je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić [Stranka demokratske akcije] kazao je u izjavi medijima u ponedjeljak da bi prelazak zastupnika Tomislava Stjepanovića u nezavisne zastupnike, odnosno u Hrvatsku demokratsku zajednicu 1990 [HDZ 1990], i njegovo zajedničko djelovanje sa dva opoziciona zastupnika Hrvatske seljačke stranke – braća Radić mogao praviti problem u skupštinskoj većini, naročito kada je riječ o ključnim aktivnostima.

  “Rad bi bio i bit će otežan ukoliko koalicija sa Stjepanovićem na čelu ostane na okupu. Mi još nemamo nikakve donesene odluke. Inače, imat ćemo niz sastanaka na ovu temu unutar još uvijek vladajuće koalicije, kako bi smo vidjeli status HDZ-a [Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine]”, rekao je Kadrić nakon prvih konsultacija predstavnika Bošnjaka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti sa čelnicima HDZ-a.

  Kadrić je izrazio uvjerenje da će u narednih nekoliko dana situacija biti jasnija te da će se iskristalisati svi neophodni stavovi koji će biti opredjeljujući kako dalje funkcionirati, tim prije jer je Skupštini upućen zahtjev od strane koalicije predvođene Stjepanovićem da se HDZ pomjeri u opoziciju.

  Domić: HDZ pokraden

  Predsjednik HDZ-a i zamjenik gradonačelnika u ovom gradu Anto Domić izjavio je da ova stranka, uprkos istupanju Tomislava Stjepanovića, ostaje dio aktuelne većine u Skupštini.

  “Imamo svoje koalicione partnere, sa njima potpisan koalicioni sporazum koji je na snazi i zato ostajemo dio skupštinske većine, bez obzira na to što je Stjepanović pobjegao iz HDZ-a. Ono što je imao priliku da uradi kroz HDZ, a tu priliku je propustio, to neka sada radi u opoziciji”, rekao je Domić.

  On je naveo da je Stjepanović bio član najužeg rukovodstva HDZ-a Brčko distrikta i da je bio u prilici da donosi ključne odluke.

  “Njegovim istupanjem HDZ je pokraden jer je Stjepanović mandat u Skupštini dobio zahvaljujući članstvu u toj stranci”, istakao je Domić.

  Milić: To je pitanje skupštinske većine

  Gradonačelnik Siniša Milić [Savez nezavisnih socijaldemokrata] naglasio je da još nije zvanično obaviješten o prelasku Stjepanovića u HDZ 1990.

  “Ja kao gradonačelnik još nisam zvanično obaviješten o prelasku Tomislava Stjepanovića u HDZ 1990, niti o njegovom istupanju iz Kluba poslanika HDZ-a u Skupštini Brčko distrikta”, dodao je Milić.

  On kaže da ni gradonačelnik, ni predsjednik lokalne Skupštine, nemaju kapacitet da donose odluke po zahtjevu kakav je uputio Stjepanović, a koji se odnosi na prekompoziciju vlasti.

  “To je pitanje skupštinske većine koja se formira nakon pregovora i potpisivanja koalicionog sporazuma i samo ona može donijeti takve odluke”, rekao je Milić.

  Odgovarajući na pitanje novinara da li će prelazak Tomislava Stjepanovića u HDZ 1990 utjecati na usvajanje budžeta Distrikta za ovu godinu, Gradonačelnik Brčkog naveo je da se nada da neće, ali da svaka politička nestabilnost može da se odrazi na funkcioniranje vlasti i realizaciju početih aktivnosti.

  Stjepanović: Zamjena političkih pozicija 

  U ponedjeljak je u prostorijama HDZ- 1990 u Brčkom održana konferencija za novinare na kojoj je Stjepanović potvrdio nezvanična saznanja Otiska od petka, rekavši da je istupio iz HDZ-a BiH, te je sada član HDZ-a 1990.

  Kao ključne razloge svoj istupanja iz HDZ-a BiH naveo je nerad, nekompetenciju i nebrigu za mlade porodice i njihov ostanak na ovim prostorima njegove bivše stranke.

  Svoj čin istupa smatra radikalnim, a cilj je, kako je rekao, napraviti zaokret u politici Hrvata u ovoj lokalnoj zajednici, kao i u ostatku Bosne i Hercegovine.

  “Vodit ćemo politiku ostanka mladih obitelji na ovim prostorima. Zagovarat ćemo politiku obnove i povratka našeg raseljenog stanovništva. Vodit ćemo politiku razvitka gospodarstva, ulaganja i dovođenja investicija na ove prostore. Nećemo dozvoliti da prostor Brčko distrikta Bosne i Hercegovine bude prostor na kojem ostaju samo stari”, izjavio je Stjepanović.

  “Ne mogu se interesi pojedinaca nikada staviti ispred naroda, a to smo imali u ranijem periodu”, naglasio je.

  Prekompozicija vlasti

  Njegov istup iz HDZ-a BiH podrazumijeva prekompoziciju vlasti, jer su za funkcioniranje vladajuće većine neophodna najmanje tri predstavnika ovog naroda.

  Istakao je da će sa dva zastupnika Hrvatske seljačke stranke – braća Radić [HSS] tražiti da se izvrši zamjena političkih pozicija u vlasti.

  Ovom prekompozicijom preostala dva zastupnika HDZ-a BiH činila bi opoziciju u Skupštini.

  Stjepanović je potvrdio da su kontaktirali Gradonačelnika i predsjednika Skupštine, dodavši da su razgovarali i sa predstavnicima političkih stranaka iz reda druga dva konstitutivna naroda.

  “Ova tri zastupnika su legitimna većina Hrvata koja bi trebala da donosi ključne odluke. Vjerujem da ćemo u ovih 60 dana do usvajanja proračuna sve proceduralne zahtjeve ispuniti, kako bi nesmetano donijeli proračun do konca trećeg mjeseca.”

  Smjena pozicija u izvršnoj vlasti

  Sa ovim odnosom snaga, trebala bi uslijediti i smjena pozicija u izvršnoj vlasti.

  HDZ BiH drži pozicije četiri člana Vlade – dogradonačelnika, tri šefa odjela, te dvije pozicije savjetnika gradonačelnika.

  Otisak nezvanično saznaje da bi, na osnovu dogovora između HDZ-a 1990 i HSS-a, mjesto dogradonačelnika, umjesto Ante Domića, zauzeo Ivan Krndelj iz HSS-a, a umjesto Ive Filipovića na mjesto potpredsjednika Skupštine došao bi upravo Stjepanović.

  “Ne postoji nikakva cijena mog povratka u HDZ”, odgovorio je Stjepanović na pitanje novinara.

  Refleksija na političke odnose u BiH

  Konferenciji je prisustvovao i predsjednik HDZ-a 1990 na državnom nivou Ilija Cvitanović, koji je pohvalio potez Stjepanovića i nazvao ga hrabrim.

  “Siguran sam da će partneri u vlasti druga dva naroda poštivati Statut i zakone Brčko distrikta, i da se nećemo razvlačiti dugo vremena oko prekompozicije vlasti, i da ćemo u što kraćem periodu omogućiti Brčkom da potpuno normalno funkcionira”, kazao je Cvitanović, dodavši da će HDZ 1990 ovim činom “dobiti jedan zamah u širem prostoru”, te da će ovo biti refleksija na ukupne političke odnose u BiH.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ six = 1