More

  Brčko: Pritvoren zbog pokušaja ubistva, osuđivan deset puta

  Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je pritvor O.H. (32)* zbog sumnje da je prije dva dana u brčanskom naselju Prutače hicima iz pištolja pokušao ubistvo N.A.. Osumnjičenom koji je deset puta osuđivan, uglavnom za imovinska i krivična djela s elementima nasilja, jednomjesečni pritvor određen je zbog opasnosti od bjekstva, saopšteno je danas iz Tužilaštva.

  Pod nadzorom ovog tužilaštva, Policija Brčko distrikta BiH uhapsila je juče O.H. zbog sumnje da je prethodnog dana u naselju Prutače pucao iz pištolja na N.A u namjeri da ga liši života. Sumnja se da je iz pištolja, kojeg je nelegalno posjedovao, ispalio dva hica od kojih je jedan pogodio oštećenog u predjelu stomaka nanijevši mu teške tjelesne povrede. Nakon toga, on se automobilom udaljio u nepoznatom pravcu, dok je oštećeni prevezen u brčanski medicinski centar, gdje je zadržan na liječenju. Događaju kvalificiranom kao pokušaj ubistva prethodila je kraća rasprava između njih dvojice kojom su nastavili međusobni konflikt započet u Brčkom.

  Prijedlog za određivanje pritvora

  Pošto je danas doveden u prostorije Tužilaštva Distrikta O.H. je odmah ispitan, nakon čega je ovo tužilaštvo podnijelo prijedlog Osnovnom sudu Distrikta da mu odredi pritvor. Sud je u cijelosti prihvatio tužilačku ocjenu o opasnosti da će osumnjičeni pobjeći izrekavši osumnjičenom predloženu mjeru za uspješno vođenje postupka. U međuvremenu, Tužilaštvo i Policija nastavljaju istragu krivičnih djela ubistva, u pokušaju i neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijelova za oružje, navedeno je u saopštenju.

  *Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

  Čitano

  Povezani članci