Policija BDBiH predlaže zabranu okupljanja i zajedničkog kretanja tri ili više osoba

Na osnovu procjena Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, šef ove policijske agencije Goran Pisić na današnjoj konferenciji za medije u brčanskoj Gradskoj vijećnici najavio je prijedlog koji će biti dostavljen Kriznom štabu BDBiH, a čijim usvajanjem bi se zabranilo okupljanje i zajedničko kretanje na javnim mjestima, otvorenim i zatvorenim javnim površinama tri ili više osoba.

Izuzetno će biti dozvoljeno okupljanje i zajedničko kretanje, kako je naveo, tri ili više osoba ukoliko je neophodno da te osobe obave službenu dužnost ili neku drugu radnju po važećim propisima, ili se radi o članovima uže porodice, a članovima uže porodice se smatraju osobe koje žive u zajedničkom domaćinstvu.

On je dodao da je na Kriznom štabu bilo riječi i o informacijama koje je Policija prikupila o nepridržavanju preporuka o držanju distance u trgovinskim radnjama, te da je naloženo da Inspektorat izvrši kontrolu i prekršajno kazni one koji se toga ne pridržavaju.

Praćenje mjera koje se donose u okruženju?

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li će BDBiH pratiti mjere koje se donose u okruženju, a koje se tiču uvođenja policijskog sata i ograničenja kretanja za određene kategorije, Pisić je kazao da su mjere koje će biti predložene Kriznom štabu o zabrani kretanja u grupama sigurno svrsihodnije u ovom momentu.

“Mi kao policijska agencija u punom kapacitetu sarađujemo sa drugim policijskim agencijama i razmjenjujemo obavještajne podatke te sarađujemo sa građanima. Stanje kod nas je takvo da svaki građanin treba da se pridržava mjera i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Zdravstvenog kriznog štaba distrikta Brčko, kao i naredbi Kriznog štaba Brčko distrikta. Ukoliko budemo procijenili da se te mjere ne poštuju, situacija u zdravstvu se bude usložnjavala ili bude ugrožena bezbjednost ili javni red i mir u gradu, pristupićemo rigoroznijim mjerama”, naveo je on.

Gradonačelnik Siniša Milić je naglasio da se Krizni štab oslanja na informacije i nadležnosti koje imaju institucije BDBiH, u ovom slučaju Policija.

“Bilo bi neozbiljno da preko njihovih procjena i preporuka idemo u neke mjere samo da bi pratili druge u okruženju. Uzimamo u obzir i ono što drugi rade, ali sve naše odluke donosimo spram procjene stanja na terenu u distriktu Brčko”, objasnio je on.

Novinar: Adis Mujdanović
Videoreporter: Kristian Bilić

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

fifty two ÷ 52 =